Snart är det palestiniernas tur.

Demokrativågen i Mellanöstern och Nordafrika har slagit rot i Syrien. Demonstrationerna för demokrati och mot regimen fortsätter och allt fler  deltar   trots regimens våldsamma moteld. Över 400 har dödats. Tanks och stridsflyg har satts in mot fredliga demonstranter men något stöd från FN/NATO/USA /EU är inte att vänta.

I fråga om Syrien framträder en ohelig allians där Israel, USA och Iran vill att Assad sitter kvar vid makten. De vet vad de har men inte vad de får, om regimen skulle falla. För Israel har stilleståndslinjen mot Syrien varit den lugnaste i årtionden. (SvD)

Ingen anade att förändringens vindar skulle svepa över ett område som hålls i ett järngrepp av diverse diktatorer. Tunisierna tände gnistan som nu sprids som en prärieeld från land till land. Det är en tidsfråga tills Gadaffi tvingas ge upp och fly med svansen mellan benen.  Tiotusentals är ute och demonstrerar i alla större städer i Syrien mot regimen Assad.

Egypten öppnade gränsen mot Gaza efter det att Mubarak jagats bort. Störtas despoterna i Libyen och Syrien får regimen i Israel problem.  Redan har Hamas och Fatah sträckt ut handen till varandra och avser att genomföra gemensamt val på Västbanken och i Gaza.

Efter fyra års splittring och fiendskap har palestinska Fatah och Hamas överraskande ingått ett avtal om att bilda en gemensam regering och bereda väg för val inom ett år.

Israel reagerade i kväll snabbt och starkt negativt på beskedet. ( Ekot )

Hundra länder har redan erkänt Palestina som egen stat. Nu väntar vi på att palestinierna får upprättelse , att muren mot Västbanken rivs, att bosättningarna töms och avspärrningen av Gaza hävs.

Media: AB, Dagen DN1 Ekot, Ex, Svd1, SR, SVT, & Jinge

Andra om  , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Egon Berglund
13 years ago

Jag håller med dej ”Nu väntar vi på att palestinierna får upprättelse ”

trackback

[…] Israel, Mellanösternkonflikten, Politik, EU, Egypten ekot dn svd1 ex ab dagen Läs gärna: annarkia 1 synesteten k&å 1 2 zaramis […]