När blev uppmaning till sanktioner en brottslig handling?

Bojkotten mot Sydafrika fick en gång i tiden apartheidsystemet på fall.  Bojkott är ett erkänt medel för att utöva påtryckningar mot en nation som begår brott mot internationell lag och folkrätten. Många av oss deltog i bojkotten av franska viner efter Frankrikes provsprängningar   vid Muroroa-atollen med avsett resultat. Provsprängningarna återupptogs aldrig igen.

I dagens Frankrike   råder ett klimat där maning till bojkott kan anses vara en brottslig handling. Nu hotas med åtal mot Alima Boumediene-Thiery, en medlem av franska senaten för det gröna partiet Les Verts. Hon har  protesterat mot att varor som  produceras på av Israel ockuperat område felmärkts.   Made in Israel står det. Hon har också uppmanat till sanktioner mot Israel för att få ett stopp på den rättsvidriga behandling staten Israel utsätter den palestinska befolkningen för. Nu hotas Alima Boumediene-Thiery, att dömas för   antisemitisk handling dvs hets mot Israel.

Det är inget nytt att all kritik mot Israel bemöts med anklagelser om antisemitism av staten Israel.  Kommer  Nicolas Sarkozy´s Frankrike att tillämpa det synsättet? Tidigare var A-ordet ett  effektivt vapen mot all kritik.  Idag kan brott mot internationell lag, folkrätt och FN´s deklaration om mänskliga rättigheter  inte längre döljas bakom beskyllningar om antisemitism.

Att blanda ihop kritik mot staten Israels agerande mot palestinier  och antisemitism är farlig retorik . Att förneka och blunda  när en stat behandlar en annan befolkning, den palestinska,  illa är ett brott i sig .

Bloggat: Jinge

Media: AB1, ex, SvD 1, DN

Andra om , , , , , , , , , , , , , intressant.se

2 comments for “När blev uppmaning till sanktioner en brottslig handling?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.