Mellanöstern och Nordafrika byter skrud.

[column width=”48%” padding=”2%”]

I Egypten fortsätter revolutionen i skuggan av vad som händer i Libyen. Demokratirörelsen stormade Säpos högkvarter i stad efter stad för att säkra dokument från att förstöras. I Kairo hittades 8 våningar med fång- och tortyrceller under jord. En symbol för Mubaraks regim . Han som i västs ögon stod för stabilitet innan han kördes iväg  av demonstranterna på Tharirtorget.

I Libyen tror sig Gaddafi vara odödlig medan rebellerna höjer stridsropet

-Segra eller dö. (DN)

Fortsätter att använda skarp ammunition och tanks mot demonstranter. Inhyrda legosoldater rensar gatorna och skjuter på allt som rör sig medan flyktingströmmarna ökar trycket på den Tunisiska sidan av gränsen.

FN fruktar för en humanitär katastrof.(AB)

Äntligen har väst fått tummen ur och hjälper människor att via flyg ta sig från området till sina hemländer. I helgen sattes t om svenska Herkulesplan in. Vad som egentligen händer på andra sidan gränsen är svårt attgrepp om.  Libyen är hermetiskt tillslutet och insynen är minimal.

[/column]

[column width=”48%” padding=”2%”]

I Bahrein är det öppna strider mellan olika religiösa fraktioner sunni mot shia.

Bahrain home to the US Navy’s Fifth Fleet, is ruled by the Sunni al-Khalifa family and its majority Shias have complained of discrimination in jobs, housing and social services. The government denies this.

I Saudiarabien den värsta förtryckarstaten av alla har protesterna mot regimen förbjudits. Vi får väl se om en av de stora rondellerna i huvudstaden fylls med demonstranter som vägrar lyda regimens förbud fredag.

I Israel bävar regimen för att oron och upproren ska inspirera den folkgrupp som förtryckts och förnedrats sedan 1948.

[/column]

[end_columns]

Ett vet vi med säkerhet och det är att regionen står inför en snabb omvandling efter en epok med orättvisor och förtryck medan USA och EU funderar över hur de ska säkra fortsatta olje-  och gasleveranser från området.

Media: Svd, GPSvt12

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

 

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments