Följer Egypten i Algeriets spår?


Mediernas bevakning av vad som sker i Egypten koncentreras på våldet. Vad som ligger bakom får vi veta mindre om.

egypt-massacreDen arabisk våren svepte bort en diktator som ersattes av en islamist, brödraskapets Musri. Massiva protester mot Musris maktutövning ledde fram till ett militärt maktövertagande där en folkvald president avsattes och sattes bakom låsta dörrar. Nya protester som möttes av miltära rensningsaktioner på gator, torg och moskéer. En ström av rapporter om dödade. Över 750 personer har dött i den senaste veckans konflikter i Egypten

Det är alltid svårt att skaffa sig en mening om en pågående konflikt. Ett uttalande på Twitter väckte min nyfikenhet.

Interimsregeringen i Egypten försöker hitta konstitutionella sätt att upplösa Muslimska Brödraskapet. Börjar likna Algeriet på 90-talet… (Marie Demker @Vanstrastranden)
Min spontana reaktion blev att i Algeriet gick det inte så bra. Det finns uppgifter om att 100 000 föll offer för de inbördes strider som följde efter att det att  FIS, ett islamistiska parti förbjöds. Märk att FIS  var på väg att ta hem segern i det första  fria valet efter befrielsen. En militärkupp satte stopp för den segern. Valet avbröts och parlamentet upplöstes.
Flera ledande islamister greps och FIS-högkvarteret och partiets tidningar stängdes. All politisk aktivitet i moskéerna förbjöds. Våld mellan militären och islamister följdes av ett nytt undantagstillstånd i februari 1992. Månaden därpå förklarade regimen FIS upplöst. Cirka 17 000 FIS-anhängare greps. Hårda fängelsestraff utdömdes och under de följande tre åren avkunnades och verkställdes över 600 dödsdomar.Flera islamister beväpnade sig och organiserade sig i grupper som Väpnade islamiska rörelsen (MIA), Islamiska räddningsarmén (AIS) och Väpnade islamiska gruppen (GIA). Våldet mellan säkerhetsstyrkorna och de väpnade islamisterna trappades upp.(Landguiden)

Åren som följde kantades av oroligheter, våld och rena massakrer.

Parallellerna med vad som sker i Egypten skrämmer. Militärens kupp mot folkviljan , våldet som nu trappas upp och risken för att militanta islamister radikaliseras och en aldrig sinande våldsspiral. Är det vad som väntar i Arabvärldens största land?

Media:AB1,2,3,4,5 DN1,2,3,4,SvD1,2,3,4, SR1,2,34,56,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments