En ny världsordning?

Imperialismens och neokolonialismens fula tryne visar sig öppet i Mellanöstern. Inte nog med att USA hållit arabvärldens despoter under armarna  man stöder också Israels ockupation av  palestinskt territorium.

När FN:s säkerhetsråd stod beredda att fördöma Israels olagliga bosättningar på ockuperad mark  la USA in sitt veto. USA:s behov av att kontrollera oljan vet inga gränser.  I regionen  finns ju majoriteten av världens oljereserver.

[column width=”48%” padding=”2%”]

Demokratirörelsen som sprider sig som ringar på vattnet har mötts med våldsamma övergrepp i länder som Libyen och Bahrain, Skarp ammunition och skottsalvor från helikopter över en proteströrelse som valt icke-våldets väg och demonstrerar fredligt ’r ett klart brott mot de mänskliga rättigheterna. Ändå duckar EU och följer i USA:s spår.Den  stabilitet som upprätt hållits med förtryck och rättslöshet mot befolkningen  byts i osäkerhet i ett strategiskt viktigt område när folket reser krav på demokrati och frihet .

Europa borde sätta hårdare tryck. Diplomatiskt, politiskt, ekonomiskt.(AB)

I Egypten öppnades gränsen till Gaza  och förväntas snart bli dubbelriktad.   En instängd befolkning får ett andningshål och kan förflytta sig och varor som Israel stoppat över gränsen.

[/column]
[column width=”48%” padding=”2%”]
#Cartoon - No #Bahrain dictatorship = No US 5th fleet in the ... on Twitpic

Vad USA oroar sig över är att förlora hegemonin och helt tappa fotfästet i regionen när demokratiseringen tar fart och sopar undan benen för despoterna  i Libyen, Bahrain och resten av arabvärlden.
[/column]

[end_columns]

Om ingen stoppar folkets vrede och rättmätiga krav på demokrati och frihet kan världen vändas upp och ned.

USA:s självpåtagna rätt att använda mellanöstern som bunkringshamn för sina krigsinsatser i Afghanistan, Pakistan och Irak kan smulas i bitar. Israel kan till syvende och sist tvingas att sätta sig ned och förhandla fram ett godtagbart fredsavtal med Palestinierna och världens största utomhusfängelse rivs. Varje steg mot demokrati och  suveränitet som de folkliga krafterna öppnar dörren för kommer i samma takt  att  öka oron i Washington, Tel Aviv och saudiska Riyad

Bloggat: Jinge, Röda MamöLando

Media: dn123 ab123 svd1234 ex1 svt gp1
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

11 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Jehoshua Kaufman
Jehoshua Kaufman
13 years ago

Visst är det bra med folkliga demokratikrav. Framför allt om de förs fram i folkliga former underifrån. samtidigt kan man förstå USA´s och väst tveksamhet. Iran är ett bra exempel på en demokratirevolution som gick fel. Man kan knappast anklaga USA för att stötta Kadaffi.
För Israels del handlar det om överlevnad och om man känner till något om Israel, mellanöstern eller historia överhuvudtaget så har man förståelse för Israel tveksamhet till omskakande förändringar och deras behov av trygghet och säkerhet. Och det finns inte i den närmsta omgivningen.

aster
aster
13 years ago

Många sanna ord, utom den beviljade förhandlingspositionen för den öppna statsterrorismen Israel. Judar, kristna och muslimer sida vid sida stått ut med varandra utan större problem i många århundrade, dagens konflikt vad gäller Israel består i första hand mellan en nykolonial imperium under kolaps och kulturlandskap som under århundrade förtryckts och förnedrats.
Att betrkta Israel som en ren odlad Euro Amerikansk militärbas,med över femtio år av mord o terror som slutnota ger inga utrymme till folket , när de får makten att förhandla.
Israel borde verkligen vara orolig för utvecklingen, vreden efter de många förnedringar är så pass djupa att den EuroAmerikanska folket o den Angelosaxiska kulturen

annarkia
annarkia
13 years ago
Reply to  aster

Förhandling och försoning är nyckeln till fred. Någon annan väg finns inte.

Jehoshua Kaufman
Jehoshua Kaufman
13 years ago

”judar, kristna och muslimer sida vid sida stått ut med varandra utan större problem……” Vilken värld tillhör du???? Mina förfäder dog i korstågens Europa,pogromernas Ryssland, förföljelser i Muhammeds Mecka, Bathpartiets Irak och attackerna i Hebron 1929. Du måste vara helt okunnig och kanske fastnade i Stalins läger. Där stod man faktiskt ut med varandra så det var väl antagligen ett bra ställe?
Tack vare den Anglosaxiska kulturen och det Amerikanska folkets kampvilja är vi inte förslavade av Hitler eller Stalin. Just därför kan vi säga och tycka vad vi vill.
Därför flyr människor till USA, Europa och , faktiskt Israel. (Iställer för att stanna med sina ”bröder” i Egypten.)

Leo
Leo
13 years ago

Kommentaren ovan om Israel visar än en gång hyckleriet och dubbelmoralen hos skribenten liksom hos många andra okunninga opportunister. Det finns inget arabiskt land där befolkningen ens kan drömma om yttrandefrihet, materiellt välstånd och fri rösträtt såsom i Israel. Alla dessa arabiska despoter med och utan religiösa förtecken som förtryckt sina befolkningar i alla år har stillatigande accepterats av okunniga och hycklande opportunister och all kritik har vänts mot Israel som trots sitt utsatt läge har lyckats behålla sin demokrati som inte är felfri men ljusår före något som finns i den arabiska världen.Hur kan man låtsas att man är för demokrati och frihet och samtidigt uttala sitt stöd för Hamas som inte har det minsta till övers för frihet och demokrati. Var fanns mediastormen och indignationen när Libyen av alla länder ledde FN:s kommission för mänskliga rättigheter. Hade den arabiska världen inklusive det palestinska ledarskapet varit demokratiska och haft sina folks bästa för ögonen så hade fred kunnat råda för länge sedan. De arabiska folkens förnedring beror på deras brist på demokrati, frihet och materiell utveckling medan det är Israel som har använts som syndabock.

annarkia
annarkia
13 years ago
Reply to  Leo

En demokrati ägnar sig inte åt etnisk rensning , bygger inga murar , utövar inte kollektiva bestraffningar , trakasserar inte och hindrar inte en del av befolknngen att leva i frhet.

Vem menar du ”uttalar sitt stöd för Hamas”?

Leo
Leo
13 years ago
Reply to  annarkia

Kommentaren raderad!
Leo, Du beskyller mig för åsikter och uttalanden jag inte har/gjort. Det är inget annat än dålig argumentationsteknik för att svärta ned någon med annan uppfattning än din egen. Påståenden är inga frågor!
Så EOD! Det är vi i alla fall helt överens om! 🙂
/annarkia

Nollåttan
Nollåttan
13 years ago

”När FN:s säkerhetsråd stod beredda att fördöma Israels olagliga bosättningar på ockuperad mark la USA in sitt veto. USA:s behov av att kontrollera oljan vet inga gränser. I regionen finns ju majoriteten av världens oljereserver.”

Ja, dessa inkompetenta amerikaner. De vill kontrollera oljan, så de gör inget annat än retar upp oljestaterna. Hur klantiga kan de vara i Vita Huset?

Eller… kan det vara så att Annarkia m.fl. vänsterdemagoger kan ha fel? Det är inte oljan som styr det amerikanska agerandet? Nej, inte kan ni ha fel, ni har väl aldrig fel? Bort det!

Robin
Robin
13 years ago

ALLA borde se denna intervljuv med Aaron Russo!

Robin,
Konspirationsteorier och länkar till icke vedertagna mediesajter tas inte in
Men tack för länken jag har tittat på en bit av intervjun.
/annarkia