En ny världsordning?

Imperialismens och neokolonialismens fula tryne visar sig öppet i Mellanöstern. Inte nog med att USA hållit arabvärldens despoter under armarna  man stöder också Israels ockupation av  palestinskt territorium.

När FN:s säkerhetsråd stod beredda att fördöma Israels olagliga bosättningar på ockuperad mark  la USA in sitt veto. USA:s behov av att kontrollera oljan vet inga gränser.  I regionen  finns ju majoriteten av världens oljereserver.

[column width=”48%” padding=”2%”]

Demokratirörelsen som sprider sig som ringar på vattnet har mötts med våldsamma övergrepp i länder som Libyen och Bahrain, Skarp ammunition och skottsalvor från helikopter över en proteströrelse som valt icke-våldets väg och demonstrerar fredligt ’r ett klart brott mot de mänskliga rättigheterna. Ändå duckar EU och följer i USA:s spår.Den  stabilitet som upprätt hållits med förtryck och rättslöshet mot befolkningen  byts i osäkerhet i ett strategiskt viktigt område när folket reser krav på demokrati och frihet .

Europa borde sätta hårdare tryck. Diplomatiskt, politiskt, ekonomiskt.(AB)

I Egypten öppnades gränsen till Gaza  och förväntas snart bli dubbelriktad.   En instängd befolkning får ett andningshål och kan förflytta sig och varor som Israel stoppat över gränsen.

[/column]
[column width=”48%” padding=”2%”]
#Cartoon - No #Bahrain dictatorship = No US 5th fleet in the ... on Twitpic

Vad USA oroar sig över är att förlora hegemonin och helt tappa fotfästet i regionen när demokratiseringen tar fart och sopar undan benen för despoterna  i Libyen, Bahrain och resten av arabvärlden.
[/column]

[end_columns]

Om ingen stoppar folkets vrede och rättmätiga krav på demokrati och frihet kan världen vändas upp och ned.

USA:s självpåtagna rätt att använda mellanöstern som bunkringshamn för sina krigsinsatser i Afghanistan, Pakistan och Irak kan smulas i bitar. Israel kan till syvende och sist tvingas att sätta sig ned och förhandla fram ett godtagbart fredsavtal med Palestinierna och världens största utomhusfängelse rivs. Varje steg mot demokrati och  suveränitet som de folkliga krafterna öppnar dörren för kommer i samma takt  att  öka oron i Washington, Tel Aviv och saudiska Riyad

Bloggat: Jinge, Röda MamöLando

Media: dn123 ab123 svd1234 ex1 svt gp1
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , intressant

11 comments for “En ny världsordning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.