Begravs revolutionen nu?

Egyptierna kastade ut en diktator och resultatet blev en kamp mellan två extrema maktcentra, det muslimska brödraskapet och militären.

Egyptens högsta författningsdomstol upplöste igår parlamentet. Det görs två dagar före presidentvalet ett val där två kandidater kvarstår, Ahmed Shafikfd flyggeneral och Mubaraks siste premiärminister och Mohamed Morsi , brödraskapet. Parlamentet är det första folkvalda på decennier och författningsdomstolens beslut ses som enmjuk militärkupp” , en kupp  med juridiska vapen.

Domstolen klargör att vissa regler i parlamentsvalet tidigare i år, som gav makten till landets islamister, var grundlagsvidriga. Enligt chefsdomaren Faruk Soltan måste nyval nu utlysas.

– Domslutet angående parlamentet innebär att parlamentets underhus upplöses i sin helhet därför att lagen som låg till grund för valet strider mot författningens regler, säger han till Reuters.(AB)

Per Björklund, frilansjournalist menar att

Den egyptiska vallagen som utfärdades av militärrådet i höstas tillåter i själva verket att medlemmar i politiska partier ställer upp som kandidater. Ändringen gjordes efter påtryckningar från de politiska partierna, som insåg att kvoten för ”oberoende” kandidater var till för att säkra en återkomst för tidigare medlemmar av det upplösta maktpartiet NDP. Domstolens beslut beror alltså inte på att de politiska partierna ”tänjt” på reglerna. Istället bygger det på att den vallag som militärrådet självt utfärdat strider mot konstitutionen, eller snarare mot författarnas avsikt så som högsta domstolen tolkar den.

Tidpunkten för författningsdomstolens beslut är illavarslande. Bara två dagar innan presidentvalet upplöses parlamentet. Det betyder i princip  att den kommande presidenten får obegränsade maktbefogenheter då det saknas parlament samtidigt som ny grundlag håller på att ta form. Nog finns det skäl att tala om en militärkupp. Ingen kan tveka om att det är ett sätt för militären att ta över makten i Egypten. Det var knappast detta  de 900 demokratikämpar som dödades under den egyptiska våren kämpade för.  Egyptierna kastade ut en diktator och resultatet blev en kamp mellan två extrema maktcentra, det muslimska brödraskapet och militären.

Vad kommer att hända nu?Läget är utomordentligt farligt. En ny lag som utfärdades härom dagen ger militären rätt att arrestera civila i princip utan grund.Förmår demokratirörelsen än en gång mobilisera och hur kommer i så fall militären att agera?    Vilken väg kommer det muslimska brödraskapet att ta? Kommer revolutionen att begravas och framtiden bli ett inferno för aktivisterna inom demokratirörelsen?

Mer i media:  DN, SvD, AB,NYT, tv4Play, SvD

Andra om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments