Frågan är om inte euron är en ren hämsko för ekonomier i kris. Portugals ekonomiska problem delas med Grekland, Irland Italien, Spanien och delvis också Storbritannien.
Först Grekland och Irland och nu Portugal. Tre länder i ekonomisk kris som satt valutaunionen och euron i strålkastarljuset. LO:s chefekonom Ola Pettersson anser att hela valutaunionen står på spel.
Den står nu inför stora utmaningar och på sikt får den svårt att överleva utan ett större inslag av gemensam finanspolitik, säger Ola Petterson. (Svd)
Vad händer om Spanien och Italiens ekonomier börjar krisa på riktigt? PaulKrugman, nobelpristagare i ekonomi skrev i New York Times när Greklands ekonomiska kris var ett faktum
-”Detta är exakt vad eurons skeptiker varnade för. Att ge upp möjligheten att justera växelkurser är som att bjuda in framtida kriser. Vilket också skett.”
Det är de stora länderna som håller i taktpinnen och de andra får rätta sig därefter. När inflationen ökar i Tyskland höjer ECB räntan mitt i den portugisiska krisen. En valutaunion med så stora regionala skillnader som finns inom EU är en valutaunion dömd att misslyckas. EU har med EMU förvandlats till en koloss på lerföttter som ska styra med en och samma hand trots deltagarnas olika förutsättningar.
Anders Borg kan tacka sin lyckliga stjärna över att Sverige står utanför eurosamarbetet. Men vad i helsike menar socialdemokraternas talesman T Waidelich när han säger sig vara positiv till euron?
Tidigare inlägg
Media: SvD1 DN12, Ex, GP, SR1
Läs även andra bloggares åsikter om euro, eu, valutaunionen, portugal, politik, ekonomi, samhälle