Blodet, en symbolhandling och kraftfull markering.

Thailands politiska situation kan liknas med en ond spiral av demokratiska val, folkresningar och militärkupper.

Än en gång kablas bilder av demonstrerande människomassor på Bangkoks gator ut över världen. Den här gången är det de röda som demonstrerar mot sittande regering som kom till makten efter de gulas stora demonstrationer och ockupation av Bangkoks flygplats för över ett år sedan. Då höll sig militären passivt och i bakgrunden. Militärens inaktivitet under ockupationen av flygplatsen visade  vems sida den står på. De gula representerar den gamla makteliten i landet och står knappast för någon demokrati.

För ett år sedan såg vi bilder av tanks som rullade på Bangkoks gator. Då var det  konfrontation och skarpa skott som gällde och många skadades. Nu häller de röda sitt eget blod på gatorna för att markera sitt missnöje med sittande regim.

De röda är anhängare till premiärministern Thaksin Shinawatra  och är absolut ingen vänsterrörelse. Thaksin avsattes av militären 2006. Under Thaksins regim rådde mer eller mindre envälde med omfattande korruption samtidigt som social reformer skapade bättre levnadsförhållande för många.

Bakom turistparadisets soldränkta stränder finns en annan verklighet som gång på gång får utlopp i det som nu  sker på Bangkoks gator.
Bakom turistfasaden  finns politisk repression och ständigt lurande militärkupp för att kväsa motsättningarna mellan olika politiska falanger. En maktkamp mellan  gammal och ny maktelit där militären står på den gamla elitens, de gulas sida.
Klyftorna är stora och inkomstfördelningen ofattbar skev. Fattigdomen finns fortfarande på  landsbygden och är utbredd framför allt bland bergsfolken i norr och i de muslimska områdena i söder.

Bloggar om thailandbangkokdemonstrationer, politiksamhälle, intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Michael
Michael
14 years ago

Taksim är en idiot till diktator. Regeringen nu är ochså korrupt diktator.

En vacker dag kommer folket där springa över regeringen och ordagrant stampa ner den.

Det är synd om thailändarna såsom många andra länder som har ett gästvänligt fattigt buddistiskt folkslag mm osv osv.

Alltid dom snällaste som får ta mest skit.