Den svenska friheten en schimär?

Sverige blev en ”katalysator” för andra länders ökade insatser deltagande  kriget i Afghanstan.

Det avslöjandet kommer via WikiLeaks och publiceras i Dagens Nyheter.

Enligt dokumenten från juli 2009, som DN tagit del av, framgår att USA skulle pressa Sverige om ökat engagemang i Afghanistan. September var den bästa månaden att påverka svenska makthavare eftersom UD och försvarsdepartementet då höll på att slutföra sin proposition till riksdagen: -”När propositionen lämnas till riksdagen i slutet av oktober kommer det att bli svårt att ändra truppnärvaron nästa år.”

Sveriges alliansfrihet i fred och neutralitet i krig , en politik som hållit landet utanför krig är ett minne blott. Nu visar det sig att Sverige visat vägen för andra länders eskalering  efter påtryckningar av USA. Kostnaderna för den svenska insatsen har ökat med 50 pr5ocent på ett år och uppgår nu till 1,5 miljard kronor. Pengar som kunde använts i välfärden.

Sverige en lydstat?

Bilden av Sverige som ett land som går i USA:s ledband blir allt tydligare. Än värre är att Sverige hjälper USA att hålla en korrupt regim bakom ryggen. Det är inte det Afghanska folket som bjudit in eller bett om hjälp . Ilskan över utländska trupper s närvaro ökar med varje nytt civilt offer. Bakom talet om att rädda kvinnor och barn finns en ekonomisk krass verklighet som spökar. Naturtillgångar och säkrade transporter av olja och naturgas.

Vad det är för frihet Fredrik Reinfeldt talade om i sitt jultal är det många som undrar över.

Media: dn123 svd123 ab12 svt1
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant

2 comments for “Den svenska friheten en schimär?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.