Slopat amorteringskrav blåser upp bostadsbubblan.

Amorteringskravet stoppas och bostadspriserna fortsätter att raka i höjden. Till glädje för vem?

Som bostadsmarknaden ser ut är unga förlorare. Utan uppbackning hemifrån är möjligheten att köpa en bostad minimal. Vem har råd med en lägenhet som kostar ett par miljoner om inte mamma och /eller pappa ställer upp? Hyresrätter blir färre och färre och de som byggs är svindyra.

Många är belånade ända upp till takbjälkarna. En bostadsbubbla som bara blir större och större allteftersom bostadspriserna ökar.Politikerna känner sig bakbundna och vågar inte röra ränteavdraget. Risken för att bostadsbubblan ska explodera finns där.

De som tjänar på karusellen är bankerna. Utan amorteringskrav och med bibehållna ränteavdrag kommer bankernas mastodontlån rulla på.

Prisuppgången skapar inlåsningseffekter. Äldre personer som gärna skulle minska sin bostadsyta genom att sälja en stor lägenhet eller villa får svårt att klara av ekvationen. Byta ner sig kan bli kostsamt och t om bli betydligt dyrare än att bo kvar. Köpa nytt är dyrt och den vinst som görs på en såld lägenhet eller villa måste  för många användas för att finansiera den nya bostaden. Skatten på vinsten skjuts upp och det är inte gratis.

Märkligt samhälle vi lever i. Istället för att betala skatt som kunde ha finansierat vår gemensamma välfärd betalar vi ränta på jättelika bostadslån till banken.

Dags att slopa ränteavdragen,AB

Stor skuld men inget politiskt ansvar, DN

imageDag 54 i #blogg100
Andra om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
T Lindholm
T Lindholm
8 years ago

Vi köpte inte vår Lägenhet trotts rabatterat pris, då jag tycker att min ålder 62 år är för hög för att sätta sig i så hög skuld, det är liksom lite försent för vår del. Det dröjde inte länge förrän Mäklarfirmornas skyltar började synas i området efter Ombildningen.

Men vad som är bra är att jag kunde ställa mig i Senior Bostadskön, det får alla som är fyllda 60 år. Senior Bostadskön är bara 3 till 4 år, ganska kort om man jämför med den vanliga Bostadskön som är 7 till 8 år i vår Kommun.
Tiden går fort och då tänkte jag att det är väldigt viktigt när man blir gammal och mera orörlig,att vara nära en Matvaruaffär och ett Apotek och sedan också en Vårdcentral, helst gångavstånd.