Slopat amorteringskrav blåser upp bostadsbubblan.

Amorteringskravet stoppas och bostadspriserna fortsätter att raka i höjden. Till glädje för vem?

Som bostadsmarknaden ser ut är unga förlorare. Utan uppbackning hemifrån är möjligheten att köpa en bostad minimal. Vem har råd med en lägenhet som kostar ett par miljoner om inte mamma och /eller pappa ställer upp? Hyresrätter blir färre och färre och de som byggs är svindyra.

Många är belånade ända upp till takbjälkarna. En bostadsbubbla som bara blir större och större allteftersom bostadspriserna ökar.Politikerna känner sig bakbundna och vågar inte röra ränteavdraget. Risken för att bostadsbubblan ska explodera finns där.

De som tjänar på karusellen är bankerna. Utan amorteringskrav och med bibehållna ränteavdrag kommer bankernas mastodontlån rulla på.

Prisuppgången skapar inlåsningseffekter. Äldre personer som gärna skulle minska sin bostadsyta genom att sälja en stor lägenhet eller villa får svårt att klara av ekvationen. Byta ner sig kan bli kostsamt och t om bli betydligt dyrare än att bo kvar. Köpa nytt är dyrt och den vinst som görs på en såld lägenhet eller villa måste  för många användas för att finansiera den nya bostaden. Skatten på vinsten skjuts upp och det är inte gratis.

Märkligt samhälle vi lever i. Istället för att betala skatt som kunde ha finansierat vår gemensamma välfärd betalar vi ränta på jättelika bostadslån till banken.

Dags att slopa ränteavdragen,AB

Stor skuld men inget politiskt ansvar, DN

imageDag 54 i #blogg100
Andra om , , , , , , ,

  2 comments for “Slopat amorteringskrav blåser upp bostadsbubblan.

Comments are closed.