Nya hål i grekernas svångrem.


Vad kommer att hända nu?  Aten i lågor efter våldsamma protester mot EU:s sparpaket.

Sent söndagskvällen tog parlamentet i Grekland det av IMF, EU och ECB beordrade sparpaketet.  Konkursen skjuts på framtiden men löser knappast problemen. B Sparpaketet innebär att IMF, EU och ECB beordrar en svältande att dra åt svångremmen ännu ett hack.

Hur kommer människor som redan sett sina löner dras ned till ett minimum och redan är hårt pressade  reagera på parlamentets ja till ett sparpaket som kommer att slå hårt mot gemene man. Nu ska  Protesterna idag riktades mot att  vanligt folk kommer att få  betala för de rikas spekulation och vägran att betala skatt . Hur åtstramningarna som kastar ut människor i arbetslöshet ska kunna få fart på en stagnerande ekonomi är en gåta.

Vem står nu på tur att få bita i EU:s sura äpple? Italien har ju redan fått smaka på. Blir det Portugal, Spanien och/ eller Irland?
Mitt i allt elände ska Sverige gå med i Europakten för hålla i snaran då fler åtstramningar ska dikteras.  Vad som benämns stabila finanser som i praktiken innebär åtstramning , sänkt välfärd och ökad arbetslöshet i ett flertal länder som redan har stora ekonomiska problem ska enligt Reinfeldt   rädda svensk exportindustri. Det är nyliberal ekonomisk politik  ett nötskal.

Bilden från Rom 15 oktober  2011

Foto:  Jesper

Bloggat: Jinge, Svensson

Media: svt sr dn12 svd1234 e24 ab1 ex

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Bloggat: Annarkia, Röda Malmö, DHE, Jinge, Läs även andra bloggares åsikter om IMF, EU, ECB, Trojkan, Lån, […]

Lars R
Lars R
12 years ago

Nu är vi ute och cyklar…Eu har inte varit extremt generösa med Greklands pengar…det har grekerna själva varit. Varför skall vi arbeta till 65-68års ålder för att få en lite pension. När grekerna gör detta: Dessutom klassas 580 olika yrken som ”farliga”. Dessa sysselsätter 700.000 greker, eller 14 procent av arbetskraften. Jobbar man inom någon av dessa branscher får man gå i pension redan vid 50 till 55 års ålder.
Vad kan dessa farliga yrken vara?? Jo ett av dem är detta: musiker som inriktat sig på blåsinstrument riskerar att få svår halsont som gamla får även de gå i tidigare pension.
Erkänn att det är kanske därför man nu har dessa problem.
Sedan har jag lite kontakt med Grekland via mitt arbete. De är inte helt ovanligt, med lite pengar på sidan som man inte skattar för. Hmm om jag inte skattar hur skall jag då få pengar till min pension och andra tjänster som är bra att ha…

Tror att grekerna satt sig i denna position själva…låt dem och de andra länderna styra upp det själv…Vi kan skicka dit lyxfällan som kan hjälpa dem min inkomster och utgifter…

trackback

[…] om: Grekland, Papademos, Demonstrationer, EU, Euro, Politik dn1 svt sr svd1 ab1 ex1 Läs gärna: annarkia, 1, zaramis, claes, lasse, 1, ilsemarie, k&å Tags: Demonstrationer, EU, Euro, Grekland, […]

Alex
Alex
12 years ago

Enligt Eurostats statistik så är den genomsnittliga åldern för utträde ur arbetskraften i Grekland (EL) 61.7 år, vilket är över EU-snittet (dock under Sveriges 63.7).

http://sturdyblog.files.wordpress.com/2011/06/greece-labour-force.jpg

Grekerna arbetar också näst flest arbetstimmar i OECD-området:
http://sturdyblog.files.wordpress.com/2011/06/greece-working-hours.jpg

Vad som hänt med Grekland är enkelt uttryckt att bankerna givit ut massvis med förmånliga subprime-lån till det grekiska folket (så att de kan konsumera tysk export). Givetvis kan dessa lån inte betalas tillbaka och de “grekiska stödpaket” som det talas om i medierna är i själva verket sk. bailouts som löser ut franska och tyska banker från den risk de medvetet satt sig själva i.

De nedskärningar som påtvingas landet är ren slakt. Landet har redan försatts på svältkur. Miljoner greker fryser nu p.g.a. avsaknad av el och de har svårt att få ihop till mat. Det är fråga om ren plundring, en chockdoktrin där en finanskris konstrueras så att finanskapitalisterna kan lägga beslag på landets verkliga tillgångar.

trackback

[…] LO-bloggen om arbetslösheten, Gemensam om usel miljöpolitik, Helga von Pitbull om svepskäl, Annarkia  och Motvallsbloggen om […]

Peter Carlsson
Peter Carlsson
12 years ago

Grekland får skylla sig självt. Det är ansvariga grekiska politiker som lagt grundstenarna till den här hawai´staten som inte är förmögen att ta ansvar eller att betala. De har även lagt grundstenen till den rådande mentaliteten att någon annan ska ta hand om dem.

Peter