Håller Borgs gloria på att klackerera?


Det är inte lätt för vår finansminister dessa dagar.

En budget som sågades  rätt av av de flesta och i samband med det en tuff debatt med Magdalena Andersson, ny ekonomisk talesperson  för socialdemokraterna och om opinionen står i sig ny finansminister efter valet 2014.

I går visade Riksbanken Anders Borg kalla handen. Underkände prognoserna och sa nej till nya räntesänkningar.

I praktiken betyder detta att hela Anders Borgs vårbudget ­bygger på felaktiga antaganden. Och att arbetslösheten i år riskerar att bli ännu högre än Anders Borgs prognos på 7,8 procent.
(AB)

Riksbanken  ska inte styras av vare sig finansministrar eller statsministrar. Den banken har ett enda mål och det är att föra en penningpolitik  som håller svensk ekonomi på mattan .  Det är inflationsmålet om 2% riksbanken ska värna.  Vad Borg hoppats på och räknat med var att få hjälp med en räntesänkning för att stimulera såväl konsumtion som investeringar för att hålla arbetslösheten stången. Men se det blev inget med det. Finanspolitiken är finansministerns bord lät riksbankschefen hälsa på samma sätt som han gjorde när Göran Persson efterlyste lägre ränta för arbetslöshetens skull.

Riksbankschefens bedömning är att en sänkning av räntan skulle blåsa upp ekonomin 2013 och året därpå. Det var kanske det Borg räknat med. Få fina siffror om än konstlade inför valet.

Anders Borgs  gnetande och sparande när andra kräver satsningar i en nedåtgående konjunktur har kanske en dold agenda. Spara pengar i påsen för att lagom till valet locka med ännu ett jobbskatteavdrag och därmed fler neddragningar i välfärden och ökade klyftor.

Mer i media: Svd123, Svt 1, DN, DI, Dagens Arena 1 2 & Moberg, Nemokrati

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments