Ett ovärdigt system i gungning.

Pensionspengarna krymper när börsen går ner.

Beslutet om att använda pensionspengar som spelbrickor på börsen var inte välbetänkt. Tron på att vinster alltid ökar fick sig en rejäl knäck vid den senaste finanskrisen och nu är vi där igen. De som har sparat pengar i en privatförsäkring  får inte den utdelning de hoppats på. De som  inte gjort något aktivt val  för sin premiepensionsfond utan förlitat sig på att den fond de då hamnar i den sjunde AP-fonden ska ge trygghet. Nu visar det sig att så inte alls är fallet. Sjunde AP-fonden är inte den lågriskfond många trott utan har efter ett politiskt beslut förvandlats till en högriskfond.

Sjunde AP-fonden, den premiepensionsfond som de som inte aktivt väljer fond sparar i, har tappat en femtedel av sitt värde på bara två månader. Det handlar om 20 miljarder kronor. Att raset är så stort beror på att Sjunde AP-fonden efter politiska beslut tar högre risker.(SR)

Det är bekymmersamt för de som gått eller snart ska gå i pension. Pensionskapitalet krymper. Samtidigt utlöses den inbyggda bromsen vid dåliga tider vilket  gör att pensionärerna får dra åt svångremmen. Ett system som är tänkt att få fart vid goda tider och kvittas ut mot framtida vinster. Hur det blir med det är skrivet i stjärnorna och hjälper inte de som redan har åldern inne för   pension.

Om man nu inte gör ett aktivt val borde då inte pengarna förvaltas på det mest trygga sättet ?Är det ansvarsfullt att fatta politiska beslut som innebär tvångsanslutning till risktagande på börsen ?

Det är inte alla förunnat att ha turen på sin sida o den kunskap som krävs för att hitta rätt i djungeln inom premiepensionssystenet. Personligen har jag inte lidit någon förlust så här långt De pengar som ligger i premiepensionsfonder ligger en bra bit över genomsnittet. Det beror på att jag hade turen på min sida. Jag   spelade högt för att sedan flytta till lågriskfonder i tid. Hur det går i framtiden vet i fåglarna. Det här är ett spel med oviss utgång .  Ett galet och ovärdigt pensionssystem.

Bloggat:   Zac

Media: AB, DN, Svd, SR, GP

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments