Valfrihet som belastar andras frihet, vad är den värd?

Vad är valfriheten inom vården egentligen värd när några gynnas på andras bekostnad?

Vårdvalet innebär att patienter har rätt att själva välja vårdcentral och att vårdgivare får etablera vårdcentraler var de vill. Ersättningen följer patienten vilket innebär att vårdgivarna konkurrerar om patienter.”

En reform som ser bra ut på papperet  men som ser helt annorlunda ut i verkligheten. Trots detta insisterar allianspartierna tillsammans med Sverigedemokraterna på att vårdvalet ska vara kvar.

”Granskningen visar att möjligheterna att få träffa samma läkare inte verkar ha blivit bättre efter reformerna. Behovet av hyrläkare är stort i hela landet och störst i glesbygden. Vårdcentraler i socioekonomiskt svaga områden i tätorter har färre läkare. Nya vårdcentraler har färre patienter per läkare men ligger ofta i områden där behovet av kontinuitet kan vara lägre.”(Riksrevisonsverkets rapport ”Mindre jämlik primärvård efter vårdval och vårdgaranti)

Som så många gånger tidigare är det vad som gäller i teorin som har företräde famför det verkliga utfallet för alliansen.

Min erfarenhet stämmer väl med Riksrevisionsverkts rapport. I min gamla hemstad, Jönköping tillhörde jag en vårdcentral i centrum som fungerade ypperligt.  Fina fräscha lokaler och alltid samma läkarkontakt, möjligen   undantaget vid akutbesök.

Efter flytten till Göteborg är situationen en annan. Vårdcentralen i  centrala Jönköping och den jag nu har är som skilda världar.  Vi bor i ett område som växt fram i takt med att Volvo etablerades. Ett genuint arbetarområde.  Vårdcentralen i området ligger i ruffiga lokaler. Det går t om att höra vad som avhandlas mellan läkare och patient när man väntar i korridoren. Tillgängligheten  dvs möjlighet att få kontakt med läkare är inte som jag är van vid.- Läkartiderna är slut för dagen ekar en telefonsvarare…vid akut ring ….så låter det vid påringning.

Betyder det fria vårdvalet att det är upp till var och en av oss att se om vårt eget hus? Ska jag ta  patientpengen med till ny vårdcentral längre in i stan och starta på ny kula med ny läkarkontakt och längre resväg? Hur går det med valfriheten för de som blir kvar om vi är flera som gör så?

När närhetsprincipen inte längre gäller hur ska då primärvården kunna arbeta förebyggande?

  Före vårdvalets införande hade vårdcentralerna ett så kallat områdesansvar som innebar att man skulle arbeta i det som bodde i det geografiska närområdet för att arbeta för att förbättra folkhälsan. Detta är inte tillåtet om man har ett vårdval vilket gör att ett väldigt viktigt instrument för att förbättra hälsan i befolkningen försvinner.

Emil Broberg (V)

Det fria vårdvalet har gjort sjukvård till en handelsvara. Privata  vårdföretag drivs med vinsten i högsätet inte patientens bästa. Snabba korta besök alstrar mer pengar än vårdkrävande patienter med flera olika åkommor vilket har lett till att samma patient kan tvingas att söka för varje hälsoproblem och  träffa ny läkare varje gång. Vem tar då ansvar för ett helhetsgrepp för den personen?

Vårdvalet och vårdgarantin har gjort det svårare att uppfylla vårdens principer om likvärdig vård för alla och att de svårast sjuka ska prioriteras. Reformerna har gett förbättrade kontaktmöjligheter med vården och fler vårdcentraler. Men det är främst patienter med mindre vårdbehov och högre socioekonomisk status som gynnats.(Riksrev.)

Med vårdvalet har såväl tillgänglighet som fördelning av vård blivit en klassfråga.

Media: DN123456, SR,Läkaruppropet, Läkartidningen12 & A Romelsjö & Pepprat Rödgrönt

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

 

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] har ökat sjukskrivningarna.Sveriges Radio om vårdvalsrapporten Dagens Arena 11/11 Annarkia 12/11 Läkaruppropet Läkartidningen Ingrid Eckermans blogg Läkaresällskapet – Zarembas […]

trackback

[…] Försäkringskassan DN 12/11 DN 2/11 Sveriges Radio om vårdvalsrapporten Dagens Arena 11/11 Annarkia 12/11 Läkaruppropet Läkartidningen Ingrid Eckermans blogg Läkaresällskapet – Zarembas […]

trackback

[…] har ökat sjukskrivningarna.Sveriges Radio om vårdvalsrapporten Dagens Arena 11/11 Annarkia 12/11 Läkaruppropet Läkartidningen Ingrid Eckermans blogg Läkaresällskapet – Zarembas […]

trackback

[…] om rapporten DN 12/11 DN 2/11 Sveriges Radio om vårdvalsrapporten Dagens Arena 11/11 Annarkia 12/11 Läkaruppropet Läkartidningen Ingrid Eckermans blogg Läkaresällskapet – Zarembas […]