Grusad framtidstro göder Sverigedemokraterna.

Trots att rapporterna om Sverigedemokraters samröre med mörkrets krafter aldrig upphör att förvåna är det partiets framgång i senaste valet som skrämmer.

SD_kruka-123x300Ränderna går aldrig ur är ett talesätt som får ständigt ny påminnelse genom sverigedemoraters agerande. Expressen avslöjar hur en högt uppsatt medlem tillika fd kanslichef  spridit nazipropaganda.

Sverigedemokraternas tidigare kanslichef och nuvarande ledamot i den statliga Luftförsvarskommittén, Mikael Valtersson, har spridit nazistisk propaganda via e-post. Han har också gång på gång använt sig av nazireferenser i adresser och lösenord. Det skriver Expressen.(DN)

Än mer skrämmande är partiets framgång i senaste valet. 13% gav ett parti med nazistiskt förflutet,  ett rasistiskt parti nya mandat i Sveriges riksdag. Inte kan det vara så enkelt som vissa velat påstå att 13% av de röstberättigade är rasister!? SVT:s valundersökning och Katalys rapport visar en annan bild  av den verklighet som ligger bakom Sverigedemokraternas framgång i valet.

Rapporten visar på ett Sverige som glider isär. Det är i de små bruksorter på landsbygden  med hög arbetslöshet och låg inkomstnivå,  områden där framtidstron gått förlorad som SD haft störst framgång.

SD har här exploaterat motsättningen mellan centrum och periferi. Många mindre samhällen i Sverige håller på att förblöda: Välfärden monteras ner, butiker försvinner och unga människor flyttar. Många människor i dessa samhällen upplever ett stort avstånd till de politiska och ekonomiska eliterna i storstadsområdena. Klyftan mellan centrum och periferi kan skapa frustration och ett kulturellt utanförskap.(Katalys no 18)

Inom LO-kollektivet är idag Sverigedemokraterna näst största parti efter Socialdemokraterna. Det gäller främst inom branscher med hög andel utländsk arbetskraft. Det på en arbetsmarknad med olika arbetsvillkor för inhemsk och utländsk arbetkraft, något som  ökat otryggheten för framtiden.

Skillnaderna mellan socialdemokratin och moderaterna  minskade i takt med trianguleringen inför valet 2014. Löfvens utsträckta hand till Jan Björklund och Annie Lööf är det en flirt som kommer att öppna fler dörrar för Sverigedemokraterna.

Högerradikala partiers framgångar i Europa beror till stor del på att dessa partier gynnas om motsättningen mellan vänster och höger blirmindre tydlig i politiken. Då blir det enklare för högerpopulistiska och högerextrema partier att fokusera påfrågor såsom invandring, brottsbekämpning och synen på familjen. Allra tydligast har detta fenomen varit när socialdemokratiska partier regerat tillsammans med konservativa partier, som tidigare i Österrike. Det har omedelbart lett till en uppgång för de högerradikala partierna.(Katalys)

På riksnivå har samtliga partier stängt dören för Sverigedemokraterna. Partier som öppnat för samarbete på kommunal nivå tar på sig ett stort ansvar då en normalisering gynnar ett antiliberalt, nationalistiskt och rasistisk högerparti.

Illustration: Erik Rune

Media: DN123, Katalys no18 & Röda Malmö

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments