Nu har då huvudkombatanterna i årets val haft valupptakt.
Såväl Fredrik Reinfeldt som Mona Sahlin talade om välfärden med den viktiga skillnaden att moderaterna vill värna välfärdens kärna medan socialdemokraterna håller fast vid generell välfärd. Enligt moderaternas syn ska staten blanda sig i människors liv så lite som möjligt och individen istället ta eget ansvar. Det låter fint men bakom de orden finns en annan verklighet som Mona Sahlin beskrev i sitt sommartal:
Nu utlovas återigen stora skattesänkningar igen, trots underskott. Ja, och så ska ”välfärdens kärna” värnas… Men vad betyder det där uttrycket? Det handlar just om att Sverige ska bli som andra länder – inte bara i skattehänseende, utan när det gäller välfärden. Det handlar om en liten offentlig sektor, en kärna med allmän vård, skola och omsorg. Det ska finnas kvar som ett ”basutbud” åt de många människorna. Men för de som har råd med privata försäkringar ska det finnas ”tilläggstjänster” av mycket hög kvalitet. Som går att köpa dyrt för dem som har det bäst ställt, men som de flesta aldrig har råd att ta del av.
Kostnaden för de försäkringarna bör tas med i beräkningen när media jämför plånboksfrågor utifrån blockens förslag.
Pensionärerna viktig målgrupp
Både Mona och Fredrik slåss om pensionärernas gunst som lovas skattesänkningar med den viktiga skillnaden att Mona Sahlin vill se till att pension och löneinkomst beskattas lika medan Reinfeldt vill ha kvar pensionärsskatten. Sverige är det enda landet i världen där pensionärer har högre skatt än förvärvsarbetande.
Var tog den internationella solidariteten vägen?
Mona Sahlin nämnde inte med ett ord den internationella solidariteten som Olof Palme en gång gav så hög prioritet. Inte ett ord om när svenska soldater ska tas hem från Afghanistan, inte ett ord om bistånd och tredje världen och inte ett ord om katastrofen i Pakistan. Sorgligt! Hon var inte ensam om att sakna det internationella perspektivet utan var i gott sällskap med moderatledaren .
Blått eller rödgrönt
Några menar att skillnaden mellan blocken inte är så värst stor och att socialdemokraterna vandrat högerut medan Lars Ohly sålt ut partiets själ för en ministerpost. Många av dem finns kanske bland de 800 000 osäkra väljarna. Med ett jämt läge mellan bocken är det den gruppen som kommer att avgöra valet.
Ytterligare fyra år med alliansen skulle vara förödande för det välfärdssamhälle Sverige en gång var. Ett tudelat Sverige med klyftor som ökarblir framtiden med alliansen på regeringstaburetterna. Historien och forskning visar människor mår bäst i ett jämlikt samhälle utan allt för stora klyftor. Det samhället föredrar jag därför röstar jag rödgrönt den 19 september.
Tidigare inlägg
Några av alla de som bloggat: Martin M, Krassman, Jinge, Peter A
Media: AB12, Ex1, DN, Svd 1 och DN, AB, Svd om rödgrön valfilm
Läs även andra bloggares åsikter om sommartal, Mona Sahlin, Fredrik Reinfeldt, välfärd, solidaritet, val2010, politik, samhälle
Väl skrivet om en salig soppa.
Alla verkar värna om pensionärerna men ingen om de sjuka och sjukpensionärerna. De är väl en på tok för liten väljargrupp att ens bry sig.
Båda har sagt att pensionärerna ska få lättnader om det ekonomiska utrymmet ges möjlighet… Inte mycket till löfte egentligen.
Reinfeldt sa dock på en rak fråga om de arbetslösa kunde räkna med någon lättnad? Nej vi går till val på att det ska löna sig att arbeta!
Vad ska man leva av på vägen till ett arbete då?
Hittade detta om sjukförsäkringen i de rödgrönas vårmotion:
-”Den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, som innebär att människor utförsäkras avskaffas
och ersättningen höjs till 80 procent hela sjukperioden. (Nu är ersättningen 75 procent efter ett år.)
Vi vill ersätta den s.k. 180-dagarsregeln, som innebär att alla sjukskrivna prövas mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagar, med en individuell prövning.
Vi vill införa övergångsregler som innebär möjligheter till rehabilitering och ersättning för dem som utförsäkrats och fanns i sjukförsäkringen den 1 juli 2008.
Vi vill stegvis höja taket i sjukförsäkringen och den tillfälliga föräldrapenningen till 8 prisbasbelopp 2011 och 8,5 prisbasbelopp 2012. Det innebär att taket höjs från dagens 26 500 kronor i månaden till 28 200 kronor 2011 och 30 000 kronor 2011 (uttryckt i 2010 års prisbasbelopp). På sikt vill vi höja taket till 10 prisbasbelopp, vilket motsvarar 35 000 kronor i månaden.”
Socialdemokraterna säger att de vill utplåna skillnaden i skatt mellan löntagare och pensionärer på fyra år. – OM budgeten tillåter…dvs KANSKE.
Moderaterna vill sänka ålderspensionärernas skatt med ytterligare cirka fem miljarder kronor UTÖVER de fem MILJARDER som Alliansen GEMENSAMT redan skrivit in i budgeten för 2011
dvs 5 miljarder ÄR bestämt redan
vilket är nu mest trovärdigt sossar som aldrig någonsin sänkt en pensionsskatt eller alliansen som gjort detta 2 gånger?
”Moderaterna vill sänka ålderspensionärernas skatt med ytterligare cirka fem miljarder kronor ”
Du glömde att skriva om budgeten visar på ett överskott.Det var exakt så Reinfeldt sa i sitt sommartal. Samtidigt lovade han ytterligare ett jobbskatteavdrag varför skillnaden mellan lön och pension kommer att vidmakthållas om nu alliansen vinner valet. Märkligt då pension ju är att betrakta som intjänad lön.
Minskad skatt till stat och kommun innebär att något kommer att få stryka på fot. Risken är detta något fördyrar pensionärernas utgifter för ex läkarbesök, hemtjänst och äldreomsorg.
[…] Läs oxo: pamflett, k&å, annarkia, kunskapss, badlands Folkpartiet, Björklund, Skolan, Högerparti, Elitklasser, Skolhälsovård, […]
[…] Martin Moberg om ungdomsarbetslöheten, Alliansfritt Sverige fler jobbcoacer, Annarkia Reinfeldt vs Sahlin, Greider – efter valet, Kaj Raving – även djurens rätt, Röda […]