… mot högerrevolutionen.
Per Gudmunsson ledarskribent i Svenska dagbladet raljerar över Socialdemokraterna seminarium. Hånfullt bespottar han seminariets fokusering på jämlikhet. Per Gudmundsson högerpolitikens förespråkare tror på ett samhälle där det är stora skillnader mellan människor. Ledaren andas signalera samma stämning som kan råda i en gymnasieklass då eleverna tror att den som vinner debatten är den som skriker högst och som plattar till sin motståndare . Varför denna rädsla ger Karin Pettersson , ledarskribent i Aftonbladet ett svar på
För att låna ett resonemang från den italienske filosofen Norberto Bobbio, ser vänstern ser ojämlikheten som en kränkning av människovärdet, medan högern ser den som omöjlig att undvika. Medan högern tror att jämlikheten leder till ett mer likriktat samhälle, tror vänstern att den är själva förutättningen för människans frihet, och därmed olikheter.
Genom att lyfta fram jämlikhet skulle Socialdemokraterna öka kontrasterna i politiken. Det är ett mål som det blir omöjligt för högern att kopiera – de varken kan eller vill. (AB)
Tänk om socialdemokratin kunde hitta tillbaks till sina rötter och sätta jämlikheten i fokus. Då kunde vi få en opposition värd namnet. I dag glider samhället isär alltmer. Allt fler blir beroende av socialkontoret medan andra ökar sitt välstånd. Sist i kön står de långtidsarbetslösa och de utförsäkrade.
Samtidigt som statsminister Fredrik Reinfeldt talar om ytterliggare ” jobbskatteavdrag ” för ” samhällets stöttepelare ” och hur ” bra det går för Sverige ” så lever de allra svårast sjuka, de allra mest utsatta, i alltmer fruktansvärda livssituationer.(Ilse-Mari)
Tvärs emot vad Rickard Wilkinsson och Kate Picket pekade på forskning i boken Jämlikhetsanden som visar att jämlika samhällen oftare är bättre samhällen. I ett jämlikt samhälle mår alla bättre.Jämlikhetsandens slutsats är att:
Budskapet är att stora sociala förbättringar går att åstadkomma-för alla grupper i hela samhället-om politiken inriktas på det mest väsentliga: att minska ojämlikheten.
Ett jämlikt samhälle vill skapa så lika livschanser för alla som möjligt och tar vara på alla människors och talanger. Ett jämlikt samhälle ger var och en möjlighet att utveckla sina inneboende resurser. Det gör samhället till ett bättre samhälle för alla.
Läs mer Svd, Ex1 , Sydsv, Folkbladet, Martin Moberg, Lena Sommestad, Röda Malmö
Läs även andra bloggares åsikter om socialdemokraterna, jämlikhet, eftervalsdebatt, per jämlikhetsanden, högerpolitik, politik, samhälle, intressant