Regeringen satsar på sänkt krogmoms medan socialdemokraterna vill se en satsning på utbildning .
I ett läge då kunskap är nyckeln till utveckling satsar regeringen på billigare lunch på krogen och väljer att skära ned på utbildning. Hela 1,8 miljarder kronor dras bort från barn-, ungdoms- och vuxenutbildningen från 2011 till 2012. En besparing i gymnasieskolan på 675 miljarder genomförs samtidigt och motsvarar ca 1400 lärartjänster.
I Jönköping prioriterar regeringen bort 1500 platser . Det är rubriken på första sidan i Jönköpingsposten idag . Ett dråpslag mot Högskolan. Flera utbildningar kan försvinna och personal sägas upp. Eva Björk-Åkesson, HLK säger
-Regionen drabbas.
[…]
Varje del av landet behöver ha lärosäten som utbildar samhällsviktiga funktioner, som sjuksköterskor, förskollärare och ingenjörer. ( JP)
Regeringen satsar på sänkt krogmoms och skär ned inom utbildningssektorn. Socialdemokraterna gör tvärt emot. Storsatsar på utbildning. Högre kvalitét och fler platser på högskolan motiveras av att högre utbildning gynnar såväl individen som samhället.
Investera i utbildning för en kunskapsbaserad ekonomi är en del av socialdemokraternas skuggbudget och är en intressant läsning och en klar markering gentemot alliansens visionslöshet.
Vad som sedan är sant i det som sägs ha läckt ut från den socialdemokraternas riksdagsgrupp och fått stora rubriker återstår att se.
Om Juholt och Waidelich lagt kopieringspapper på alliansens budget är det dödsstöten för det socialdemokratiska partiet. Frågan är om det verkligen var deras avsikt att lägga fram en budget som ger pensionärer 50 kronor mer i månaden och en fortsatt låg a-kassa eller något som media tolkat för att bespotta och gjuta olja på elden i en intern konflikt där olika falanger konkurrerar om inflytande. I God Morgon Sverige gav Håkan Juholt en helt annan bild av den socialdemokratiska budgeten
– Pension är intjänad lön och ska inte beskattas annorlunda . A-kassan ska ge en chans att komma igen.Barnfattigdomen motas bort. Vinster som privata aktörer gör i skola och sjukvård ska plöjas ned i verksamheten och inte hamna i skatteparadis. Det var Juholts budskap.
Nu gäller det att detta också återspeglas i den socialdemokratiska skuggbudgeten.
Relaterat i media: AB12345, EX123, DN123 Svd12, SR
Bloggat: M Moberg, P Andersson, S Stenholm, Krassman, Jinge
Läs även andra bloggares åsikter om Håkan Juholt, budget, socialdemokraterna, utbildning, ekonomi, politik, samhälle
Vi som arbetar idag betalar till dagens pensionssystem, i framtiden hoppas jag att de som arbetar betalar till min pension. Pension ÄR INTE uppskjuten lön, det är bara retoriskt snömos – och det hamnar i vägen för hur viktigt det är med att alla verkligen arbetar. Det är ju också därför det är så problematiskt med en åldrande befolkning – färre som arbetar och betalar pensionen för de äldre. Hade det varit ”uppskjuten lön” så hade det ju inte varit ett problem? Det är bara den av så många avskydda PPM-delen som kan kvala in som ”uppskjuten lön”.
Att Juholt inte förstått det är en sak, men för inte vidare missuppfattningen – den försvårar och låser bara debatten.
”Pension ÄR INTE uppskjuten lön, ”
Det beror på hur man ser på det. Den allmänna pensionen som är lagstadgad är avhängig hur många år jag arbetat och den inkomst jag haft. Varje månad dras en pensionsavgift från lönen som motsvarar 18,5 av inkomsten. Dessutom avsätter min arbetsgivare en avtalad summa pengar, som jag istället kunde ha kvitterat ut i lön, för min kommande pension, den så kallade tjänstepensionen. Det ger mig ca 50-65 procent av min slutlön i pension. Pengar som med andra ord är avhängiga min inkomst. Varje år jag arbetar tjänar jag in nya pengar till min pension. Pensionssystemet är med andra ord ett avgiftsbestämt system där pensionerna är helt och fullt kopplade till inbetalda avgifter för individens så kallade pensionsrätter. Att de pengar som jag betalar in som pensionsrätter inte fonderas för att sedan betalas ut till mig när det är dags är en teknikalitet . De är till syvende och sist beroende av min inkomst och kan mycket väl ses som intjänad lön. Har man råd kan man ju bättra på pensionen med eget sparande.
Det är ett faktum att Sverige beskattar pension högre än 15 jämförbara länder enligt en undersökning gjord av PRO. Det ska inte bara löna sig att arbeta utan också att ha arbetat är en devis jag ställer upp på.
Nu är pensionssystemet också ett fördelningssystem. De som inte är berättigad till allmän pension har en så kallad garantipension. Hur stor eller snarare liten den är vet jag inte. Vad jag vet är att den del av min månadsinkomst som överstiger 35 000 kronor påverkar inte min pension.
[…] som skriver om skuggbudgeten ur olika perspektiv: annarkia, Röda Berget, Martin Moberg, Peter Andersson, tokmoderaten Flera kan ni hitta […]
[…] Mats, Lena Sommestad om att livspusslet kräver en bredare politik, HBT-sossen om kampen om tiden, Annarkia om budgeten, Peter Johansson om att Reinfeldts MP-flirt besvarades med en örfil, Claes Muschkin […]
[…] vanligt, Lena Sommestad om att ”livspusslet” inte löses av RUT, HBT-sossen om tiden, Annarkia om budgeten, Peter Johansson om Reinfeldts och MP, Claes Muschkin om den pågående […]