Nutid och dåtid, om hav och rötter.

Plötsligt så händer något oväntat.

Bläddrade förstrött i en liten skrift  jag hittade på Littorinas hylla i Ulebergshamn och hittar mina rötter. Farfar Karl Aronsson, farmor Hanna och farfars mor Mathilda  omnämns och finns på foton från 1920-talet.
Karl var son till Mathilda Alexandersdotter Stark som föddes i Kville. Hannas namn var Johanna Kristina Dalin, dotter till Emma Dalin i Kville.
Farfar blev stenhuggare medan hans halvbror Johan övertog gården i Uleberg, en av de största gårdarna i trakten.
Farfar blev tidigt aktiv inom fackföreningsrörelsen och arbetade fram till pensionen i stenhuggeriet i Hunnebostrand. Farmor utbildade sig till sömmerska och försåg Ulebergshamns kvinnor och döttrar med klänningar.  Hon sydde min första skolavslutningsklänning i gult siden med vit spetskrage. Oh så fin jag var i den.

Tänk så det kan gå, Kville är idag vår sommaradress sedan många år.
Men varje år går jag runt farfars och farmors hus i Ulebergshamn . Det vita huset med sina gröna knutar som mina föräldrar övertog och gjorde till familjens sommarparadis i många år.

Dagens promenad längs havet blev ett kärt återseende av huset  och de människor som jag förknippar med sommar, värme och trygghet.

 

Tidgare publicerat på annarkia.blogg.se 2008-03-28

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Björn Fridén
Björn Fridén
14 years ago

OT, men… annarkia.se – me like!

trackback

[…] Insamlingar, Haiti. Lögner dn12 svd1 ab123 läs oxo: hampus tonårsmorsa homopoliticus lennart annarkia k&å lasse loke röda-m scaber anders t Etiketter:Bedrägeri, Bloggosfären, Haiti. Lögner, […]

trackback

[…] Nutid och dåtid om hav och rötter(2008) […]

trackback

[…] Ulebergshamn väcker alltid ljusa minnen från sommarlov som flytt. Här grundlades min kärlek till havet. Här har jag mina rötter. […]

trackback

[…] under många år var mina föräldrars sommarhus. Om Hunnebostrand och Ulebergshamn har jag skrivit HÄR och HÄR och HÄR och HÄR och troligen också i Annarkias […]