Stängd gräns ställer till problem.

Norge har stängt dörren till Sverige.

Dagens utflykt gick längs den blågröna vägen mot Älgafallet. Ett mäktigt  vattenfall som utgör gräns mellan Sverige och Norge. Vi satt och småpratade under färden och märkte inte att vi plötsligt rullat över på den norska sidan. Inte en människa fanns i sikte för att stoppa och kontrollera oss. Kanske de stod längre fram. Vi upptäckte fadäsen efter några hundra meter , bromsade och vände tillbaks.

Vi hittade en annan liten smal grusad väg som ledde fram till Älgafallet. Där kunde vi endast betrakta vattenfallets övre del. Nog kändes det lockande att i det läget att ta oss över bron och skynda nedför stigen på norska sidan för att därifrån kunna beskåda  det mäktiga fallet. Försiktigt tog vi några steg förbi den norska flaggan.

Någon meter in på den norska sidan slog mobilen till. Ett meddelande från hälsofrämjandet visade att vi var på norsk mark. Fasingen också, jag hade ju kunnat stänga av platsinformationen (inställningar/integritetsskydd och platstjänster). Frågan är om det hjälpt? Strax därpå ljöd ett nytt SMS från Telia som informerade om hur man kan använda mobilen i Norge. Stänga av helt hade det hjälpt? Hur som ingen av oss tog stigen på norska sidan. Ett snabbt foto och sedan tillbaks på rätt sida igen.

Gränsstängningen ställer till det för många människor i vardagen. En norsk kvinna bosatt på svenska sidan har exempelvis inte kunnat besöka sitt nyfödda barnbarn på andra sidan gränsen. Bara ett exempel bland många. Vårt problem idag var en bagatell.

Norrmän som besöker Sverige straffas med karantän vid hemkomsten . Som svensk är jag inte välkommen. Gränsen är stängd med andra ord. I alla fall från den norska sidan. Det är något som märks i norra Bohuslän. Många norskägda stugor står tomma  mitt i semestertid och de norskregistrerade bilarna är få. Det är kännbart för såväl handels- och turistnäringen. 30-40 % arbetslöshet eller korttidspermitteringar i en stad som Strömstad talar sitt tydliga språk. Strömstad har bara ett fåtal konstaterade covid-19 smittade. Detsamma  gäller även kustsamhällena i Tanum och Sotenäs.  Norska regeringen är dock ovillig att göra undantag. Kan tänkas att det inte bara är smittspridning som avgör utan även ekonomiska skäI? I nuläget stannar norska kronor på den norska sidan. Norrmännen handlar och semestrar på norsk mark istället för att ta sig till Sverige och få mer för pengarna.

Vad är det man säger? Att det bara är att gilla läget!

Nåja, mindre trängsel, lugnare trafik och glesare på golfbanan när norskinvasionen uteblir är ju inte fy skam.

Bilder på Älgafallat från den tid då svenskar var välkomna i Norge

Foto: (c)annarkia.se

 

 

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] 12. Stängd gräns ställer till problem. | Annarkia […]