Tvåårskontroll, knästatus. (1)

Besiktning av vänster knäled och en irriterad slemsäck.

Inför operationen av vänster knäled i mars 2017 blev jag tillfrågad om att delta i ett forskningsprojekt, Attunestudien, där ny protesmodell skulle jämföras med den gamla. Vem som fick vilken protes randomiserades. Jag fick den äldre beprövade modellen. En hit om jag får tro andra liknande studier.

Jag tackade ja till att delta då knäleden genom studien hålls under uppsikt medelst specialröntgen och läkarbesök vid fem tillfällen under fem år.

Det kan jämföras med att den enda uppföljning som skulle ha gjorts av mitt andra knä som opererades i december 2018 är ett telefonsamtal med protessjuksköterska tre  månader postoperativt. Den uppföljningen uteblev.

Den här veckan var det dags för tvåårskontrollen av vänster knä. Alltid samma ortoped som jag känner mig trygg med. Professionell, vänlig och har tid för alla mina frågor. Han tog sig även tid att kontrollera och besvara frågor om det knä som inte ingick i studien trots att tid inte avsatts för det. (Det krävs ett särskilt inlägg om det knät senare.)

Vänster knäled fungerar bra med ett undantag, slemsäcken. Ingen artrosvärk och rörligheten är nu 105-115 grader beroende på dagsform och mätställning (liggande eller sittande med press).

Tyvärr skadades slemsäcken vänster om knät under operationen med jack som staplades och förslöts med två agraffer.

Idag är slemsäcken av modell större. Ingen vätska menade ortopeden utan fettvävnad. Vid ansträngning sväller den och stramar rejält. Ortopeden avrådde operation med motiveringen att det inte fanns någon garanti för bättring utan en risk för försämring. Ingrepp så nära protesen medför även en infektionsrisk. Om jag tolkade honom rätt hade han gett tummen upp för vad han kallade en plastikoperation om jag insisterat. Men jag höll igen.

Problemet är att det gör lite ont när den sväller och under natten vid fel sovställning. Hjärnan registrerar smärta och signalerar slukar energi enligt min sjukgymnast.

Vad att göra? Vänja mig och lära mig stt hantera situationen? Testa högläge och extra vila efter ansträngning? Avvakta och om det försämras ta ett nytt samtal med ortopeden. On inte förr så vid treårskontrollen. Tur i oturen att jag deltar i forskningsprojektet.

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments