Nu för tiden är det semlapremiär direkt efter julhelgen. En semla om dagen ger ofrånkomligt några extrakilon. Det är något många av oss helst vill undvika.
Varför då inte en miniatyrsemla. Bakade en hel plåt med små miniatyrbullar idag. Riktigt små blev de, knappt hälften av en minisemla.Men så himmelskt goda .Det fick bli två per man.
Allt för att mildra övergången från de stora bamsingarna vi köpt och mumsat i oss.
25 bullar:
50 gram smör
2 l mjölk
1/2 dl fil
25 gr jäst
1/2 dl strösocker
1 nypa salt
1/2 tsk kardemumma
6 dl vetemjöl plus lite till vid behov
1 ägg till penslingen
5 dl visp
200 gr mandelmassa
Gör som med vanliga bullar och låt jäsa ca 60 min, forma små bollar (1 matsked deg) och låt jäsa i ca 20 min.
Gröp ur de färdiggräddade bullarna( ca 8 min i 200 grader) Riv mandelmassan och blanda med det urgröpta innehållet. Torrt? Blanda i lite lite vispgrädde.
Vispa grädden och pudra med florsocker.
Räkna ut hur mycket mandelmassa och grädde som behövs till ex 4 semlor. Frys in resterande bullar.
Foto: Annarkia
Läs även andra bloggares åsikter om semla, miniatyrsemla