Det behövs fler påskkärringar.

Årets påskkärring ska utses. Det leder tanken  till 1600-talets häxprocesser där främst kvinnor pekades ut som farliga. Hundratals oskyldiga främst kvinnor avrättades. I folktron  reste häxorna på sin kvast till Blåkulla  på skärtorsdag. Där lät de sig serveras en måltid anrättad av djävulen.  Påskfyren som är tradition i det landskap jag är uppvuxen har sina rötter från den här tiden. Elden skulle skrämma häxorna och smällarna symboliserar gevärskotten som avfyrades av samma skäl.

Fortfarande klär barnen ut sig som påskkärringar i huckle, förkläde, träskor  och rosiga kinder, påskgubbarna  i hatt och knäbyxor. Knackar dörr och förväntar sig att få korgen fylld med godis.

Häxjakten är en mörk fläck i vår historia där utpekade kvinnor brändes på bål till allmän beskådan. Starka kvinnor , kvinnor som stod på egna ben och gick sina egna vägar och som vägrade gå i takt med de andra stöttes ut. Med rötter i bondekulturen där det gällde att hålla ihop formades normen att gå i takt med andra och aldrig avvika från den smala vägen. En norm som lever än idag.

Landet lagom kan fortfarande mobba ut en stark kvinna. Med Jantelagen görs ständigt försök att mana till rättning i ledet och  att sätta de som inte lyder på plats. Jantelagen har olika styrka i olika landsändar. I  Bohuslän, ett kargt landskap där jag vuxit upp var det frågan om ren  överlevnad att vara stark nog att gå sin egen väg.   I Småland där jag bott sedan länge är det tvärtemot. Här härjar Jante och manar till likriktning. Nåde den som tar för mycket plats i synnerhet om du är kvinna. Bondekulturens rötter och frikyrkornas nätverk påverkar klimatet än idag. Därför ser jag med glädje att en ny tradition uppstått. Årets påskkärring vill   istället  hedra en kvinna som inom näringslivet eller politiken valt att gå sin  egen väg på ett inspirerande sätt.

Min maning är att vi behöver fler påskkärringar och häxor. Nu samlar vi ihop kjolen plockar fram kaffekanna, korg och en kvast och sticker till Blåkulla för att hämta kraft . Det gäller bara att se upp på vägarna såväl på land som i luften i påsk. Fyll nu påskägget med en gratisbiljett till Blåkulla och skippa påskgodiset.

Glad påsk!

  • Bli expert på påsken, GP
  • Sol och snö i påsk, DN
  • Blåkulla nästa, DN
  • Gudsförnekarens påsk, Jinge

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Miljö, Lenin, Korallrev, Climategate, Klimatförändring, Miljö, Östersjön pamflett motbilder annarkia röda-b t Etiketter:Aralsjön, Climategate, Klimatförstöring, Klimatförändring, Korallrev, […]