Amarone för minnets skull?

Vin är bra för hälsan givet att Du dricker i måttlig mängd. Senaste rönet är att  rött vin kan skydda eller bromsa mot demenssjukdomen Alzheimers. Det är vad medierna rapporterat

vinVarför chansa var min tanke och gav mig iväg till Backaplan för att inhandla en liten bag in box med rött vin. Påläst och glad i hågen äntrade jag systembolaget. Men ack nej, där fanns endast en sämre variant. Vad stod där bland de små flaskorna om inte två olika Amaroneviner. Det där med ekonomiskt glömdes i ett nafs och så greppade jag tag i några små av detta mustiga, unika vin som kommer från distriktet Valpolicella i norra Italien och görs på torkade druvor.

Nu tror inte jag att vin i sig är hälsobefrämjande eller kan skydda oss från Alzheimers. Alzheimer är en skämmande sjukdom och vad som ligger bakom vet man inte.

I Sverige drabbas cirka 20 000- 25 000 personer av demenssjukdomar varje år, totalt har cirka 160 000 personer demens. Alzheimers är den vanligaste, cirka 70 procent av dessa.

Bakom mediernas rapportering om rödvinets hälsofrämjande effekt ligger en studie som gjorts i Kalifornien. Den studien nämner inte ens rödvinet utan handlar om olika proteines effekter.

Bengt Winblad, professor i geriatrik på KI, menar att den positiva effekten av vinet kartlagts för första gången. Men säger till Aftonbladet att det är lite farligt att tolka det som att börja dricka mer rödvin, eftersom efter mer än ett glas så avtar effekten och det blir bara negativt.

Alkoholläkaren och professorn i socialmedicin Sven Andréasson på KI är mer tveksam.
– Studien är inte särskilt intressant, förutom om mekanismerna och genetisk disposition. Den är en i raden som påstår att alkohol skyddar mot Alzheimers, minnesproblem, är bra för hjärtat etc. Men jag är skeptisk om det finns några positiva effekter överhuvudtaget av vin, säger han till Drugnews.

Anna Bäsén på Expressen kommenterar forskarnyheten: ”Ett glas vin rödvin varje kväll är knappast patentlösningen på alzheimergåtan”. Hon menar att även om forskningen går framåt om sjukdomen så är orsakerna inte helt klarlagda – såväl arv, miljö och livsstil spelar även roll. (Drugnews)

Amaronevinet var i alla fall gott . Mer än ett glas blev/blir det inte. Amarone är starkare än andra viner ca 15-16% alkohol.

Kanske räcker det gott med ett tuggumi om dagen för att hålla hjärnan fräsch? Tuggandet ökar  helt enkelt blodgenomströmningen i hjärnan .

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments