Yttrandefrihet på undantag och 100 dagars bloggande.

100 dagars bloggande är i mål. En lång resa som avslutas med tankar om vilken förmån vi har som lever i ett land med en lång tradition av press- , yttrande- och åsiktsfrihet.

Yttrandefriheten och åsiktsfriheten tar vi som självklara. Ingen räds att kritisera vare sig monarkin,staten eller kyrkan. Möjligen riskerar någon av oss att bli ställd under FRA:s och Säpo:s lupp om vi är allt för radikala. Men radikalism är inte förbjudet i lag så länge vi inte utgör ett hot mot rikets säkerhet.

Ett fritt meningsutbyte är ett måste för en levande demokrati. Det var också vad Raif Badawi ansåg när han startade sin blogg i Saudiarabien. Han riskerade sin frihet när han kritiserade den saudiska autokratin i  och förordade just yttrandefrihet. Hans blogg the Saudi Free Liberals Forum släcktes ner efter att han arresterats. Trots kraftiga internationella protester fastslog högsta domstolen häromdagen det straff Badawi  ådömts,10 års fängelse, böter och 1000 piskrapp.

En av de sista tankarna Badawi förmedlade på sin blogg var ett citat av Albert Camus: “The only way to deal with an unfree world is to become so absolutely free that your very existence is an act of rebellion.”

Nog var Badawirebellisk i sin kritik av det politiska eliten i Saudiarabien.

Ian Black analyses extracts from his key published Arabic writings that show a man who risked his freedom to question some of the basic tenets of life in Saudi Arabia – especially the central role of religion(the Guardian)

charles00-1000x745I Sverige riskerar vi inte att staten ställer oss till svars om vi kritiserar regeringen, staten  eller för våra åsikters skull.  Hotet mot yttrandefriheten kommer från annat håll.

Vi tar yttrandefriheten för given så länge som vi själva slipper trollen och hoten från meningsmotståndare. I en undersökning gjord av Journalistförbundet uppgav 40 procent av journalisterna att de har utsatts för kränkningar, påtryckningar eller trakasserier under de senaste fem åren. Hoten kommer oftast från extremister långt ut på högerkanten.

Många varnar för att yttrandefriheten kan naggas i kanten då journalister och debattörer kan ta det säkra före det osäkra och börja självcensurera sina alster.

Det är illavarslande om det fria ordet tystas på grund av  att hot- och hatmejl skickas till meningsmotståndare utan åtgärd. Sverige  har en lång tradition av press- och yttrandefrihet. I en demokrati håller det inte att journalister,  debattörer eller bloggare tillåts skrämmas till tystnad.

Foto: Annarkia

Lästips:
Saudiarabien: Domen mot bloggare på tio år och 1 000 piskrapp upphävs inte, Amnesty

Dag 100 i #blogg100 2015

Andra om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Kerstin Hultman
Kerstin Hultman
9 years ago

Tack för dina 100 dagar av bloggande. Det har varit mycket givande och tankeväckande. Raif Badawis (och Davit Isaaks) öden är bland dom många som
har engagerat mig starkt. Han har i realiteten dömts till döden för sitt bloggande. Vi kan inte ta demokrati som given, utan måste ständigt bevaka den. Vi har dock långt mer demokrati än Raif och alla dom som riskerar livet för sin strävan efter yttrandefrihet. Dom riskerar sina liv och jag känner djup respekt för alla dessa kämpar som vågar riskera ALLT!