Yttrandefrihet in absurdum?

Bokmässans beslut att ge plats åt nazister var ett fatalt misstag.

Visst är det så  att yttrandefriheten ger  alla rätt att tala och delge sin åsikt. Därom råder inget tvivel såvida man inte ägnar sig åt hets mot folkgrupp. Det betyder inte att vi måste vare sig lyssna eller ge plats åt nazister var helst de så önskar.  Yttrandefrihet är rätten att få tala, inte privilegiet att få höras i alla sammanhang.

Nazister som de facto använder yttrandefriheten för att stoppa andras  yttrandefrihet och som med våld och hot tystar meningsmotståndare borde aldrig ha getts utrymme på bokmässan.

Vad som händer när man i yttrandefrihetens namn ger plats åt nazister visade några från Nya Tider när de störde ett seminarium om flyktingar:

På ett bokbord där böckerna låg till försäljning, kom alltså nynazister fram och täckte bordet med sin egen propaganda. Samtidigt kom rapporter om att ett trettiotal nynazister från Nordiska Motståndsrörelsen manifesterade utanför mässan. Kopplingen mellan Nya Tider och Nordiska Motståndsrörelsen är sedan tidigare känd och dokumenterad. (se t ex http://expo.se/2016/det-har-ar-nya-tider_7147.html)(Emmaus Björkå)

I efterdyningarna av bokmässan pågår nu en namninsamling med syfte att avkräva Bokmässans arrangörer löften om en ”nazifri bokmässa 2017”, enligt Sveriges Radios Kulturnytt. Över hundra författare har skrivit under och hotar med att bojkotta mässan nästa år, meddelar SVT Nyheter.

Det är en nödvändig reaktion. Det går inte att ha en opartisk hållning till rasism i yttrandefrihetens namn!

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments