Vinstmaskiner i välfärden.

Privata företag skor sig på våra dvs skattebetalarnas pengar.

imagesDet är pengar som tas från verksamheten. Istället för att återinvestera i vård, omsorg och skola går delar av vinsten rakt ner i ägarnas fickor via aktieutdelningar eller så stannar de kvar i företaget för att generera en högre vinst vid försäljning.

Det är ju så de gör riskkapitalsterna. Bantar ner personalstyrkan och spar in på utrustning. Någon som har glömt blöjorna som vägdes för att de skulle ha tillräcklig mängd kiss i sig innan de byttes på de äldre som hamnat i klorna på ett äldreboende som snabbt blev rikskänt för att ha satt vanvård i system.

Sjuksköterskeuppror har blivit legio då resurserna skärs ner. Idag möts vi av rubriker som säger att förlossningsklinker inte kan garantera säkra förlossningar. Nej det gäller inte något U-land långt bort utan här i Sverige.

På omsorgsområdet har vinsten som omfattar 9,2 miljarder kronor  ökat med 23 procent på ETT :

De 9,2 miljarderna är en uppskattning av den skattefinansierade delen av privata företags resultat efter avskrivningar och före skatt. Även avkastningen på eget kapital är hög. Enligt SCB är den högre i välfärdsföretagen än i övriga tjänstesektorn. De privata företagen på omsorgsområdet har en avkastning på hela 38,5 procent, dubbelt så mycket som tjänstesektorn som helhet.

SkärmavbildVänsterpartiet är det enda part som ligger i takt med opinionen. Vinst hör inte hemma i välfärden! Ingen ska ha rätt att tömma vård,skola och omsorg på resurser för egen vinnings skull!

Övriga partier har föreslagit halvmesyrer för att komma till rätta med riskkapitalisternas rovdrift.  Kan mycket väl tänka mig att moderaterna kommer med något förslag att minska vinsten inför valet. I synnerhet nu när de börjat tappa i sin egen ”paradgren”, förtroendemätningen.  Gör dom det. Tro dom inte! Det är den moderatstyrda regeringen med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg som  drivit på och applåderat privatiseringen av välfärden och sett till att välfärden blivit rena rama vinstmaskinen.

Det som betalas in i skatt ska gå till det det är avsett för. Välfärden kan aldrig få lov att fungera som vinstmaskin .

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Media: DN1,2,3,4,5,SvD1,23

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments