Vinden vänder?

Frankrike, Tyskland, Norge och nu också Danmark . Vinden blåser åt vänster.

Danmark har under 10 års högerpolitik förändrats mot ett samhälle där främlingsfientlighet och rasism blivit vardag.  I går satte danskarna ned foten och gav de röda mandat att regera Danmark. Socialdemokraterna  och Socialistisk Folkeparti (SF) tappade röster och mandat men kan ändå ses som valets segrare.  Tillsammans med Radikale Venstre och Enhedslisten kan de om rösträkningen idag inte välter skutan bilda regering

Dansk Folkeparti är en av valets förlorare, man tappade tre mandat. Den största förloraren är dock det Konservativa partiet som tappade hela 10 mandat. Även i Norge gick det främlingsfientliga partiet Fremskrittspartiet bakåt i lokalvalet. I Sverige tappar Sverigedemokraterna i opinionen.  Låt oss hoppas att det är en trend som håller i sig.

Om tre år är det val i Sverige och mycket tyder på att även vi får ett regeringsskifte.  Ett kallare och omänskligare  Sverige har växt fram   precis som i Danmark. Den moderatstyrda regeringen är helt renons på visioner och har på bara några år monterat ned det välfärdssamhälle som tidigare generationer så mödosamt byggt upp. Danmark är att gratulera som satt stopp för fortsatt högerstyre. Måtte den utvecklingen få ett slut även i Sverige.

Bloggat: Jinge, Svensson, M Moberg, Jonas Sjöstedt

Media: ab1234, ex1, dn1, svd123, svt, ekot1, gp, LO-tidningen, Jyllandsposten, ,DR

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments