Vem är det som bestämmer?

Media har om uppgifterna stämmer sorterat bort obekväma uppgifter som läckts via WikiLeaks.

Det är  uppgifter som visar hur regeringen spelat undertäcket  med USA.  Det handlar om begränsningar av  medborgarrätten och  det öppna internet.

Rick Falkvinge:

Några dagar innan jul fick jag ett paket med några telegram ur WikiLeaks’ stora samling, “som kanske kunde intressera mig”, av en anonym källa. De hade publicerats delvis av SVT tidigare. Men det var vad som inte hade publicerats av SVT som var rena sprängstoffet. Det tog mig fyra dagar att förstå vad jag precis hade fått i svart på vitt, och jag har fortfarande inte smält det. Kortfattat: varenda lag, varenda utredning som varit fientlig mot nätet, ungdomar och medborgarrätter här i Sverige de senaste åren har varit beställningsjobb av USAs regering och amerikanskt näringsliv. Vi anade att det var så, men hade trott att det kanske kommit lite härifrån och lite därifrån. Det var fel. Det var koordinerat och den svenska regeringen hade fått en checklista att bocka av, och beskrivs i diplomattelegrammen som “mycket samarbetsvillig” och “är helt med på noterna

Sedan 2006 har vi påstått att datalagring, polismetodutredning, utredningen som ville stänga av folk från nätet (Renforsutredningen), den politiska rättegången och förföljelsen av The Pirate Bay, IPRED och FRA alltihop är del i en större helhet, en sammanhängande helhet som är styrd av amerikanska intressen. Det har låtit konspiratoriskt i överkant. Rentav löjligt. Vi har menat att den amerikanska regeringen jagar på en systematisk nedmontering av medborgarrätter i Europa och på andra platser för att amerikanska företags dominans inte ska riskeras, och då framför allt på upphovsrätts- och patentområdet

Informationen som ges är egentligen inga nyheter men ändå  glödhet och visar på en stark intressegemenskap mellan regeringen och USA då det gäller förkärleken för massavlyssning och önskan att styra upp och kontrollera Internet. Så vem är det som egentligen bestämmer ?

  1. Rick Falkvinge’s ”Det kom en julklapp”
  2. Christian Engströms ”Foliehatten av för Sveriges Marionettregering.”

En rad kulturarbetare ger sitt stöd åt Wikileaks med hänvisning till yttrandefriheten :

Påtryckningar från amerikanska myndigheter har fått Mastercard och PayPal att stoppa transaktioner till Wikileaks – trots att varken organisationen eller någon person knuten till den är åtalad för brott i USA. Kina har – förstås – bannlyst Wikileaks.

Detta är direkta angrepp på yttrandefriheten. Vi vill därför uttala vårt självklara stöd för Wikileaks rätt att fritt sprida information av allmänintresse. Denna rätt är inskriven i många länders grundlagar, inte minst Sveriges.(Expressen)

Jinge,  Scaber Nestor, Opassande, SvD, GP, DN, Ex, AB, Ex

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,  ,

 

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Mer om ämnet: Henry R, Fruntimmersbloggen, Balkanpuls, piratkopiering, svensson, Scaber Nestor, HAX, Beelzebjörn, Ursinnig, Copyriot, Alliansfritt, Pippi,Kulturbloggen, Michael Gajditza. Silfverur, FarmorGun, Nyheter24, Svd, en SKP blogg, Annarkia […]

trackback

[…] Annarkia har också bloggat om detta, liksom Christian Engström. […]

Thomas Tvivlaren
Thomas Tvivlaren
13 years ago

Ett litet ljus i mörkret att Mankell m.fl. har civilkurage nog att ta ställning.

Nu återstår bara samliga stora drakars chefredaktörer och redaktionsledningar (nej Jan Helin m.fl., ett blogginlägg räknas inte som ett ställningstagande i informationseran); samtliga svenska världsartister inom musik och film etc (nej just ja, nuvarande upphovsrätt har företräde framför såväl demokratin som förnuftstanken och…typ allt); samtliga frontfigurer från den akademiska världen à la rektorer och professorer etc.

I övrigt: God fortsättning!