Det har gått så långt att många idag drabbats/känner någon som drabbats av vårdkrisen.
Daniel Swedin skriver:
Enligt en genomgång som tidningen Sjukhusläkaren har gjort så beror vart fjärde Lex Maria-anmält dödsfall i dag på personal- och vårdplatsbrist. På stress och överbelagda avdelningar.
[…]Vad är det egentligen som har hänt med svensk vård?
Två aktuella exempel som rör mitt möte med sjukvården.
Min knäoperation på Mölndals sjukhus ställdes exempelvis in och genomfördes först sex veckor därefter. Den första remissen kom dessutom aldrig fram varför väntetiden på operation blev orimligt lång. Med en privat sjukvårdsförsäkring hade situationen tett sig annorlunda.
Igår var akuttiderna hos närhälsan i Tuve slut redan kl 8:07 och en stressad sjuksköterska menade att min åkomma inte kunde betraktas som akut. Som tur var skulle vi tillbaks till Fjällbacka samma dag och där fick jag en akuttid på direkten. Prover i mängd togs och medicin skrevs ut för min åkomma som här betraktades som akut. Läkaren ville dessutom remittera mig vidare men fick inte då jag inte är listad på i Fjällbacka utan i Tuve.
Får se om närhälsan i Tuve vill följa upp eller överhuvudtaget tar emot mig. Dom är så överbelastade att tillgängligheten ligger en bit under riksgenomsnittet och då blir det som det blir.
Tuve är att betrakta som en förort i Göteborg. Byggdes en gång för att hysa anställda på Volvo. Som alla vet har vårdvalet och etableringen av privata mottagningar lett till att just förorterna fått känna av en sämre vårdkvalitet. På Tuves närhälsa är det hög personalomsättning. Ny läkare vid varje årskontroll tre år i följd och idag är ingen av dem kvar.
Vården är inte jämlik vare sig inom ett begränsat geografiskt område som Göteborgs kommun eller sett över landet. När vi flyttade från Jönköping till Göteborg blev det ett faktum. Såväl sjukhus- som primärvård i Jönköping har en kvalitet som långt överstiger den som erbjuds i Göteborg.q
Så här kan det inte få lov att fortsätta! Ojämlikheten sliter isär samhället.
Foto: Annarkia
Andra om Vårdkris, sjukvård, primärvård, ideologi, politik, samhälle