Vår upprördhet påverkas av avståndet geografiskt och kulturellt,Vår omvärldsbild påverkas av medias bevakning och hur vi reagerar på händelser på hemmaplan jämfört med de som ligger såväl geografiskt som kulturellt en bit ifrån oss..

terrorEfter det vidriga attentatet i Lahore, Pakistan,  inser jag att upprördheten över   IS terrordåd är omvänt proportionell mot avståndet till attentatet och även påverkas om svenskar är på plats eller inte.

En självmordsbombare sprängde sig själv och minst 69 personer till döds vid en attack i Lahore i Pakistan på söndagen. Fler än 300 skadades. De flesta drabbade är kvinnor och barn.(DN)

Vi har lättare att identifiera oss med det som händer på hemmaplan. Mänskligt kan tyckas och ändå viktigt att fundera över hur det påverkar vår omvärldsbild. I länder som Pakistan, Irak och Somalia hör terrorhandlingar till vardagen. Handlingar som allt oftare förbigås med notiser såvida inte någon europé eller svensk faller offer.

Media fylls av artiklar efter det vidriga terrordådet i Bryssel och låter det vidriga IS/DAESH dådet i Pakistan flimra förbi med en eller annan artikel eller TV-inslag.

Oförutsägbart och alldeles inpå knuten identifierar vi oss med de som utsatts, offren och Brysselborna.  Lev som vanligt, låt inte terroristerna vinna är uppmaningen. Samtidigt visas närgångna bilder på offer och beskrivningar om hur hundratals handplockats,tränats för att utföra terrorhandlingar i Europas för att plantera rädsla och panik.  trotsa att jag är medveten om att de allra flesta terrordåden begås i muslimska länder mot muslimer kan jag inte låta bli att påverkas. Väljer att gå runt Nordstan istället för närmsta vägen rakt igenom, undviker centralstationen och funderar på om det var så klokt att beställa en semesterresa via flyg.

Detta trots att jag är väl medveten om att risken för terrorhandlingar i vår del av världen är relativt liten i jämförelse med andra länder så har det krupit inpå. Bryssel, Paris och Köpenhamn så nära oss. Kommer det att bli något vi måste lära oss att leva med…?

Andra om , , , , , ,Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Skvitt
8 years ago

Och minst intresserar vi oss sånt som sker i Afrika. Se bara på hur länge det dröjde innan FN började intressera sig för folkmordet i Rwanda.
http://www.levandehistoria.se/fakta-fordjupning/folkmordet-i-rwanda

/Skvitt