Vår omvärldsbild påverkas av medias bevakning och hur vi reagerar på händelser på hemmaplan jämfört med de som ligger såväl geografiskt som kulturellt en bit ifrån oss..
Efter det vidriga attentatet i Lahore, Pakistan, inser jag att upprördheten över IS terrordåd är omvänt proportionell mot avståndet till attentatet och även påverkas om svenskar är på plats eller inte.
En självmordsbombare sprängde sig själv och minst 69 personer till döds vid en attack i Lahore i Pakistan på söndagen. Fler än 300 skadades. De flesta drabbade är kvinnor och barn.(DN)
Vi har lättare att identifiera oss med det som händer på hemmaplan. Mänskligt kan tyckas och ändå viktigt att fundera över hur det påverkar vår omvärldsbild. I länder som Pakistan, Irak och Somalia hör terrorhandlingar till vardagen. Handlingar som allt oftare förbigås med notiser såvida inte någon europé eller svensk faller offer.
Media fylls av artiklar efter det vidriga terrordådet i Bryssel och låter det vidriga IS/DAESH dådet i Pakistan flimra förbi med en eller annan artikel eller TV-inslag.
Oförutsägbart och alldeles inpå knuten identifierar vi oss med de som utsatts, offren och Brysselborna. Lev som vanligt, låt inte terroristerna vinna är uppmaningen. Samtidigt visas närgångna bilder på offer och beskrivningar om hur hundratals handplockats,tränats för att utföra terrorhandlingar i Europas för att plantera rädsla och panik. trotsa att jag är medveten om att de allra flesta terrordåden begås i muslimska länder mot muslimer kan jag inte låta bli att påverkas. Väljer att gå runt Nordstan istället för närmsta vägen rakt igenom, undviker centralstationen och funderar på om det var så klokt att beställa en semesterresa via flyg.
Detta trots att jag är väl medveten om att risken för terrorhandlingar i vår del av världen är relativt liten i jämförelse med andra länder så har det krupit inpå. Bryssel, Paris och Köpenhamn så nära oss. Kommer det att bli något vi måste lära oss att leva med…?
Andra om #blogg100, upprördhet, utsatthet, kulur, geografskt avstånd, terrorism, mediebevakning
Och minst intresserar vi oss sånt som sker i Afrika. Se bara på hur länge det dröjde innan FN började intressera sig för folkmordet i Rwanda.
http://www.levandehistoria.se/fakta-fordjupning/folkmordet-i-rwanda
/Skvitt
Det påverkar tyvärr vår bild av Afrika inte minst bland ungdomar. I samhällskunskap på Gy använde jag ett material från SIDA om just Afrikabilden. Två bilder minns jag speciellt. Eleverna fick associera fritt runt en bild som visade en liten grabb som grät på en bakgård och en bild från landsbygden där en yngre man stod lutad över ett taggtrådsstängsel.Ingen kom någonsin i närheten av verkligheten bakom/runt bilderna. Grabben hade spelat fotboll och slagit sig medan mannen tittade på boskap.
Den första associerades till svält och fattigdom medan den andra gav tankar till fångenskap.