Vad är Stefan Löfvens agenda i Ukraina? Ska lånet användas tIll vapeninköp från Sverige eller att sanera Ukrainas bankrutta ekonomi?

Stefan Löfven gav löften om lån till subventionerad ränta till Ukraina i samma veva som regeringen meddelat att det militära samarbetsavtalet med dikturen Saudiarabien inte förlängs.

Syftet är att hjälpa Ukrainas regering att hantera den ekonomiska krisen och skydda sina gränser mot Ryssland.(Expr)

Ska Sverige ge våra skattepengar till regeringen i Ukraina för att sanera ekonomin? Eller handlar det om att ersätta skrotad militärt samarbete med saudierna med vapenexport till Ukraina?

– Pengarna behövs för att Ukraina ska kunna försvara sig själv och sitt land mot Rysslands aggression, slår Löfven fast. Ukraina måste kunna försvara sig även ekonomiskt.
Statsministern uppmanar andra länder att följa Sveriges exempel. (AB)

Nu är inte Sverige ensam bidragsgivare. Det svenska lånet är bilateralt och  omfattar 100 miljoner dollar. Det Kopplas till IMF:s nya stödpaket till Ukraina. En koppling som gör att lånet villkoras av ”reformer” i Ukraina. Det är tuffa  villkor.  De offentliga utgifterna ska skäras ned, gassubventioner i landet upphöra, pensionsåldern höjas samtidigt som pensionerna sänks. Det är åtstramningar som kan drabba de sämst ställda hårt.
Det är samma nyliberala doktrin som EU satt som villkor för att låna ut pengar till krisländer som Grekland och Spanien. Åtstramningspolitik för att spara sig ur krisen.

imageDag 13 av 100 i #blogg100

Andra om , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments