En skoldebatt som gör skillnad.

En föredömlig debatt om skolan i Utbildningsradions Skolfront.

En debatt där partiledarna hölls på mattan och avtvingades tydliga svar av en skicklig utfrågare. Skolan måste få arbetsro och inte slitas sönder av valresultat. Mona Sahlin efterfrågade blocköverskridande överenskommelse  när det gäller skolan men fick ingen respons från alliansens företrädare.

Debatten visade på några viktiga skiljelinjer mellan blockens syn på skolan.

Skoverkets rapport om att färre elever klarar behörighetskraven för att börja gymnasiet vill de rödgröna åtgärda med fler resurser som möjliggör mindre klasser och ökad lärartäthet. Alliansen (läs Björklund) tror att betyg och fler prov ska lösa problemet. Vad kunskap är och hur lusten att lära ska förverkligas lyste helt med sin frånvaro i debatten.

Skolverkets rapport om ökad segregation viftade alliansens företrädare bort med att hänvisa till att samhället är segregerat totalt blinda för  att deras politik lett tillökade klyftor och ett ojämlikare samhälle.

Rent naivt var det av Fredrik Reinfeldt att påstå att friskolor startats av engagerade lärare som vill testa ny pedagogik. Naturligtvis  finns det exempel de friskolorna. Att flera friskolor startats i rent vinstintresse är ju uppenbart med tanke på avsaknaden av elevvårdspersonal och färre andel behöriga lärare i många friskolor.

Lena Mellin gillar inte Ohly.

Efter en oväntat bra debatt i Utbildningsradions Skolfront påstår Mellin  att alla partiledare skötte sig bra utom Lars Ohly. Märkligt då Lars Ohly var tydlig med hur han ser på skolan. Däremot hade   Fredrik Reinfeldt  inte sin bästa dag och lämnade walkover till Björklund , Göran Hägglund blygt fåordig och Maud Olofsson visste inte vad hon talade om.   Maria Wetterstrand glänste som vanligt och Mona Sahlin  visade sina bästa sidor, kunnig, tydlig och rak.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments