USA bakom FRA-lagen ingen nyhet!

Dagens Nyheters Rubrik idag om att ”Sverige samarbetade med USA om FRA-lagen” är en gammal nyhet.

Informationen om att FRA-lagen var ett amerikanskt beställningsjobb kom redan 2008.  Den gången skrev jag på min gamla blogg:

Så kom det som många av oss befarat och länge diskuterat i olika bloggar. Rysslands datatrafik genom Sverige är målet för FRA`s signalspaning. Regeringens samarbetsavtal med USA är i sig avslöjande. Vårt privatliv och yttrandefriheten har regeringen sålt ut för att hålla sig på god fot med USA och för att kunna samla information om Ryssland. (annarkia.blogg.se 2008-07-09)

imageDebatten inför riksdagens omröstning om FRA-lagen var allt annat än lugn. Trots bloggbävning,medias fokusering och inre strider i några partier drevs FRA-lagen igenom .

Vad som är nytt för många av oss är att USA kräver att få tillgång till all information. Duncan Campbell säger i Dagens Nyheter :

 Det är chocken för oss som har följt det här länge. Att de vill ha all information hela tiden återkommer igen och igen i Snowdens dokument. Målet är att ta all privat kommunikation från kablarna, lagra den i tre dagar och automatiskt låta datorerna analysera vem som pratar med vem. På så vis får man fram signaturer, särskilda mönster som visar vem som bedriver kriminell verksamhet eller vem som har en utomäktenskaplig kärleksaffär.

Informationen som ges  visar på en stark intressegemenskap mellan regeringen och USA då det gäller förkärleken för massavlyssning. Ingen nyhet men ändå het.

Det som upprör idag är att det varit så tyst i media och från opinionsbildare om vad som försiggår. Under täckmanteln ”Krig mot terrorism” avlyssnas europeerna in på bara skinnet. De partier som ställt sig bakom detta har ett och annat att ställas till svars för.

Media: DN123456789,SR1, Svd123

 

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Bengt
Bengt
10 years ago

FRA-lagen motiverades med att ”den övervakning som redan förekommer behöver regleras”.
Men det var inte alls därför den infördes.
Det var nämligen förbjudet för operatörer enligt lagen om post- och telehemligheter att lämna ut kunds information till 3:dje part.
FRA-lagen innebar att det blev förbjudet att vägra lämna ut denna information.