Unga ställs åt sidan.

En politisk katastrof  kallar socialförsäkringsminister Ulf Kristersson  det faktum att antalet unga förtidspensionerade har ökat med 50 procent  under de senaste åren. Visst  är det en politisk katastrof för alliansen att så sker. Men framför allt är det en mänsklig katastrof att unga människor ställs vid sidan och hamnar i fattigdom. Det är regeringen som bär ansvaret så vad avser Kristersson att göra?

Statistiken visar att gruppen unga förtidspensionerade ökat under lång tid. Och att ökningen accelererat under de senaste fyra åren – trots alliansregeringens löften om att prioritera de förtidspensionerade.

1990 förtidspensionerades omkring 1500 unga. 2006 var antalet 4500, och i fjol var siffran 6700, enligt preliminär statistik från Försäkringskassan – en ökning med nära 50 procent under förra mandatperioden.(svd)

Blir det sluss till arbetsförmedlingen och sedan ut i kylan tillsammans med alla de som utförsäkrats?  Vad som behövs är en samordning mellan utbildningsinsatser, arbetsmarknadspolitiska åtgärder och sjukförsäkringssystemet.  Det är sjukförsäkringsreglerna som är katastrofala och det är minst sagt en katastrof att det systemet  får fortsätta att slå ut människor i utanförskap.

Många av de unga som förtidspensioneras har någon psykiatrisk diagnos enligt Försäkringskassan. Det är synd och skam att samhället och arbetsgivare fortfarande  år 2011 har en så fördomsfull inställning  gentemot människor som har eller haft en psykisk sjukdom.

Lästips: Unga pensioneras ,medelålders utförsäkras, Ilsemarie

Bloggat: Peter Andersson, Martin Moberg, De tystas röst, Alliansfritt

Media:Svd1, DN1, SR, KA

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , i

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Storstad, Annarkia, FASAN, Jämlikhetsanden, LO bloggen, Roger Jönsson, Martin Moberg, Möjligheterna(S) Vilhelmina, […]

trackback

[…] Ett Hjärta Rött,  Ledarbloggen,  Storstad, Annarkia, FASAN, Jämlikhetsanden, LO bloggen, Roger Jönsson, Martin Moberg, Möjligheterna(S) Vilhelmina, […]