TTIP, ett hot mot demokratin, miljön och vår välfärd

Uppdaterad 17/5

Hur kommer det sig att det är så tyst om TTIP? Vi borde ju gå man ur huse och protestera mot det avtal som kallas handelsavtal som egentligen handlar om något helt annat.

TTIP: Står för Transatlantic Trade and Investment Partnership, och är det handels- och investeringsavtal som just nu förhandlas mellan EU och USA. Förverkligas avtalet hotas såväl demokratin som miljön och arbetsrätten.

I ”frihandelns goda namn” kan, om avtalet blir verkligt, företag stämma staten om lagar stiftas som naggar företagets vinst i kanten. Det kallas för investeringsskydd och innebär i praktiken att ett företags vinstintresse står över demokratin. Om vår regering  exempelvis vill förstärkta miljö- eller arbetsrättsreglerna eller besluta om att man inte längre ska kunna göra vinster i välfärden och avskaffa friskolereformen kan staten stämmas på stora summor.

Det betyder att riskkapitalet och företag kan ställa  villkor och bestämma hur vår välfärd och svenska modell ska utformas framöver.

skyltar

imageEn extrem variant av nyliberalism där marknaden dikterar villkoren, ett samhälle där demokratin kan sidsteppas för att skydda företags investeringar på bekostnad av miljön, arbetsmiljön och människors hälsa och livsvillkor, är det ett samhälle Du vill leva i?

————–

Tyvärr missar jag kvällens föredrag av Malin Björk EU-parlamentariker på Backa Folkets Hus.

Bra länkar som ger mer information och kunskap:

The Guardian, ttipen,Katalys & cogito,Stoppa ttip Sverige

77/100 #blogg100

Foto: Annarkia

Uppdaterad: Malin Björk (V) om TTIP del 1 nu på youtube:

fortsätt att följa Malins föredrag HÄR

Andra om , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments