Till sista andetaget?


Ytterligare ett nyord läggs till listna med de andra. Riktålder inte pensionsålder ska det var om Ulf Kristersson och moderaterna får om de vill.

Smaka på det ordet – Riktålder-riktig ålder- riktad ålder som i riktpinne. En åldersgräns som kan ändras avgöra när vi har rätt att gå pension. Riktåldern ska succesivt höjas från 65 till 66 år 2015, 67 år 2022 och 68 år 2034 allt eftersom vi förväntas leva längre och dessutom bli friskare

Grönemad 022Alla de som inte orkar arbeta tills de är 65 idag hur ska de klara sig om det skulle bli verklighet? Borde samhället inte istället satsa på att förbättra arbetsmiljön så att människor orkar arbeta fram till 65 års ålder och på så sätt möjliggöra för de som så önskar att fortsätta ett tag till.

Tänk om översynen av pensionerna inte stannade vid åldersgränser utan också intresserade sig för hur villkoren för pensionärer ska förbättras. En naiv tanke kan tyckas i ett sammanhang där det blivit så tydligt vad moderaterna vill är att vi jobbar tills sista andetaget. Njuta arbetets frukter efter ett långt arbetsliv det är inte att tänka på.

Tro inte att det går att komma undan. Såväl tjänstepensionen som den privata ska inte kunna tas ut före 62 års ålder. Där small luckan igen med ett brak. Enda utvägen är att satsa en karriär på att bli riksdagspolitiker. Då kan Du bli pensionär efter åtta år i riksdagsbänken oavsett hur gammal Du är. Slitsamt för både kropp och själ förstås att vara riksdagspolitiker.

Foto: Annarkia

Media: AB12,DN123,SvD123,SR,SVT

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,,, samhälle


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Matte
Matte
11 years ago

Hej, jag arbetar som brevbärare. Ett yrke som bara blir allt tyngre och stressigare för varje år. Jag är 50 och känner mig helt slut efter en dag på jobbet. 11 år kvar till 61 då jag kunde ha gått i pension om jag ens orkar med jobbet till dess. Helgerna går helt åt till återhämtning, aktiviteter inskränker sig kanske till en promenad eller cykeltur. Posten förstör våra liv redan nu och nu gör politikerna det till ett helvete…..

Sven Tycker
11 years ago

De som står för utredningen är alla ”skrivbordsjobbare”, dvs dom är själva inte utslitna vid 65. Då är det inte så svårt att föreslå höjd ålder.

Dangerous Beans
11 years ago

Men riktålder måste ju vara en individuell prövning? Ex Martin som är redan är trött kanske ska få en bedömning att han nog bara lever 20 år till. Gamla elaka moderater, som Ulf Kristersson, borde lätt hänga kvar till 95-100 års ålder (Helvetet brukar inte vilja släppa in dem alltför tidigt, jmf häxan Thatcher) och skulle därför gå i pension tidigast vid 85 år. Problemet med detta är förstås den oerhörda skada och lidande som Kristersson orsakar varje dag som har är yrkesverksam.

Mia
Mia
11 years ago

De jag reagerade mest på igår var att allt skulle verka så förmånligt. Allt var en möjlighet att arbeta allt längre osv… Ja, om politikerna endast vänt sig till folk som vill arbeta längre, då hade det varit ok. Den stora frågan har vi inte fått något svar på alls. Hur kommer pensionen att se ut? Kommer vi kunna överleva på den?

Sedan vill jag göra ett tillägg apropå Svens kommentar. Jag tycker vi ska respektera varandras arbetsuppgifter. Hur mycket vet vi om vad andras arbeten består av? Vi har olika sorters ”tunga jobb” – att vara skrivbordsjobbare kan vara väldigt tungt = stress. Jag har själv lämnat ett sådant arbete för att återgå till det s.k ”golvet”.

Samir Ali
Samir Ali
11 years ago

Det rimliga är att vi inför en pension som är LIKA FÖR ALLA. Ingen ska få mer eller mindre pension än någon annan.

Sedan slopar vi gränsen för hur länge man ska få arbeta. Vill man arbeta tills man är 75 så får man det. Något tvång föreligger här inte eftersom alla ha rätt till lika pension. Utan det är om man gillar sitt arbete och/eller vill tjäna mer pengar.

Och alla ska kunna gå i pension från 63-65 någon gång. Men man ska även kunna begära förtidspension om man är utsliten.

F.ö. tycker jag att målsättningen att alla ska jobba mer är sjuk. Vad ska vi göra det för? Kan vi inte skära ner på det onödiga överflödet istället? Och omfördela resurserna mer jämlikt. Mer fritid, mer frihet.

Kent Karlsson
Kent Karlsson
11 years ago

Till en början måste väl snart alla inse att det inte finns utrymme att sänka skatterna mera, det kommer att äta upp framtida välfärd vilket också KI (Konjunkturinstitutet) påtalat!
Den allmänna löneavgiften som ingår i arbetsgivaravgiften är höjd av nuvarande regering och den är inte ”öronmärkt” och utgör 9,21% av den totala arbetsgivaravgiften som är 31,42%. Nästan 1/3 av arbetsgivaravgiften är alltså en ren skatt kan man säga! Om man då överför den avgiften till pensionsavgifterna istället så så får man alltså 9,21% + 10,21% = 19,42% av 31,42%, alltså nästan 2/3 av arbetsgivaravgiften till våra pensioner vilket borde stärka pensionssystemet rejält och borde generera en jäk…a massa miljarder till våra framtida pensioner!
För vad den där allmänna löneavgiften på 9,21% av den totala arbetsgivaravgiften används till nu vet väl bara herr Borg då den går oavkortat in hans stora skattekista!

Det är med den som med överskottet i a-kassan och i sjukförsäkringen (ja dessa går faktiskt med överskott), det överskottet försvinner också in i Anders Borgs skattekista!
2010 var överskottet bara i a-kassan 23 miljarder kronor!
Så nog finns det pengar men var tar de vägen?

Jo, ni får dem nu i jobbskatteavdrag. Blir lite som att kissa i byxorna! Varmt till en början men ni får betala det med lägre pensioner och att jobba längre upp i åren!
För ni vet väl vad Alliansens egentliga syfte är med jobbskatteavdraget eller ni kanske tror att de är vänliga själar som tänker på arbetarklassens bästa!?
Enligt läckta regeringsdokument är ett av syftena, tillsammans med den försämrade a-kassan, att sänka reservationslönerna (den lägsta lön någon är beredd att arbeta för).
Ett annat syfte är att hålla nere lönekraven då människor kan acceptera lägre lönepåslag i utbyte mot jobbskatteavdrag.
Men bakom det lurar en liten fälla (pensionsfälla) för löneökning är pensionsgrundande medan jobbskatteavdrag INTE är det!

Om man sedan jobbar med arbetsmiljön så att en större andel av LO-kollektivets arbetare verkligen KUNDE jobba till 65 år så tror jag att vi har löst pensionsproblemet!
Men arbetsmiljö är något som inte intresserar Alliansen då en av de allra första politiska beslut de tog efter valet 2006 var att lägga ner Arbetslivsinstitutet och skär ner kraftigt på Arbetsmiljöverkets resurser!

Sedan måste man givetvis också komma tillrätta med ungdomsarbetslösheten så att det kommer in än mera pengar istället för att de skall bli en ”utgiftspost” med att gå arbetslösa lång tid och med det också försämra sina egna framtida pensioner

Så gott folk där ute, är det inte dags att vakna snart och inse att Alliansen inte riktigt är vad de utger sig för att vara!?
Jag menar ni har redan låtit dem lura skjortan av er, skall ni också låta dem lura byxorna av er!?

Jinge
11 years ago

Tjusig eka! Gammal oxo, hur gammal? 100 år?