Stopp för avprofessionaliseringen av välfärdens proffs!?


Bra, Stefan Löfven, på DN-debatt idag.

[column width=”45%” padding=”5%”]

Men det måste också vara mödan värt!

stefan-lofvenMånga yrkesgrupper i välfärden slår i dag larm om att deras arbete har kidnappats av ekonomiska ersättningsmodeller, administration och detaljreglering.(DN)

Det känner jag igen. Under mina sista år som gymnasielärare höll jag formligen på att kvävas av all detaljstyrning från ickeprofessionella som gav upphov till en expanderad  administration med  onödigt pappesarbete som stal alltmer tid från kärnverksamheten, undervisning och handledning.

 New Public Management,är ett  ekonomiskt styrsystem  som inneburit ökad byåkratisering och sämre kvalitet inom välfärden. Det har Stefan Löfven insett. Bra! Det måste avskaffas!
[/column]
[column width=”45%” padding=”5″]

Visst borde det var en självklarhet  att en lärare ska få vara lärare, att en undersköterska ska få vara en undersköterska och att en läkare ska få vara en läkare

Med en socialdemokratisk regering kommer välfärden få större resurser, ett nytt regelverk som sätter människa framför vinst och en ny styrning som utgår från de välfärdsprofessionellas kompetens och yrkesetik.

Välfärdens proffs ska få vara proffs.(DN)

Nytt regelverk och mer resurser är viktiga pusselbitar om kvaliten inom välfärden ska säkras och utvecklas. Men det räcker inte. Stefan Löfven tycks ha glömt  en viktig pusselbit. Utbildning måste löna sig!

Så Stefan Löfven gå nu inte halva vägen utan ta steget ut . Utan rejäla lönelyft för lärare, socialarbetare och  vårdpersonal kommer välfärden att åderlåtas på engagerade medarbetare. Hur ska då kvaliten inom välfärden tryggas?
[/column][end_columns]


Relaterat i media: SvD, DN1,2,3,GT,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anders Romelsjö
10 years ago

Men S accepterar ändå vinster i vården, i betydande utsträckning. Därmed har en grund lagts för de problem han själv beskriver, och för andra problem i vård och skola. Möjligen blir de litet mindre under S. Inom psykiatrin beskrevs vådan av detta på SvD Brännpunkt måndagen 4/11 (med mig som en av 146 undertecknare). Löfven vill säkert minska arbetslösheten. Men kungsvägen dit är inte alls utbildning som han pläderar för – utan att samhället på demokratisk väg tar kontroll över det v iktigaste produktionsmedlen och naturresurserna.

annarkia
10 years ago

Nu skriver Löfven att människor ska gå före vinst. Det är bra men hur det ska gå till utan att förbjuda vinst och ex friskolor är det ingen som kunnat påvisa. I Norge förbjöds vinstuttag inom skolan. Det ledde till att sjkt höga arvoden för tjänster och material togs ut. Det skapades med andra ord en bakväg för fortsatt vinstuttag.
Peronligen föredrar jag en regering ledd av Stefan Köfven framför ännu en mandatperiod med aliiansen. Din åsikt om att ett bättre samhälle endast kan skaps om ”samhället på demokratisk väg tar kontroll över det viktigaste produktionsmedlen och naturresursern.” är inget annat än en dröm om ett samhälle som en majoritet av beflkningen inte ställer sig bakom.