Stopp för avprofessionaliseringen av välfärdens proffs!?


Bra, Stefan Löfven, på DN-debatt idag.

[column width=”45%” padding=”5%”]

Men det måste också vara mödan värt!

stefan-lofvenMånga yrkesgrupper i välfärden slår i dag larm om att deras arbete har kidnappats av ekonomiska ersättningsmodeller, administration och detaljreglering.(DN)

Det känner jag igen. Under mina sista år som gymnasielärare höll jag formligen på att kvävas av all detaljstyrning från ickeprofessionella som gav upphov till en expanderad  administration med  onödigt pappesarbete som stal alltmer tid från kärnverksamheten, undervisning och handledning.

 New Public Management,är ett  ekonomiskt styrsystem  som inneburit ökad byåkratisering och sämre kvalitet inom välfärden. Det har Stefan Löfven insett. Bra! Det måste avskaffas!
[/column]
[column width=”45%” padding=”5″]

Visst borde det var en självklarhet  att en lärare ska få vara lärare, att en undersköterska ska få vara en undersköterska och att en läkare ska få vara en läkare

Med en socialdemokratisk regering kommer välfärden få större resurser, ett nytt regelverk som sätter människa framför vinst och en ny styrning som utgår från de välfärdsprofessionellas kompetens och yrkesetik.

Välfärdens proffs ska få vara proffs.(DN)

Nytt regelverk och mer resurser är viktiga pusselbitar om kvaliten inom välfärden ska säkras och utvecklas. Men det räcker inte. Stefan Löfven tycks ha glömt  en viktig pusselbit. Utbildning måste löna sig!

Så Stefan Löfven gå nu inte halva vägen utan ta steget ut . Utan rejäla lönelyft för lärare, socialarbetare och  vårdpersonal kommer välfärden att åderlåtas på engagerade medarbetare. Hur ska då kvaliten inom välfärden tryggas?
[/column][end_columns]


Relaterat i media: SvD, DN1,2,3,GT,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 comments for “Stopp för avprofessionaliseringen av välfärdens proffs!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.