Stampen och GP på konkursens brant.

 GP och Stampen befinner sig i en betydligt allvarligare sits än vad som framgick under måndagens presskonferensen.

Göteborgs Posten som chefredaktören ansåg vara solid har så gott som tömt sin kassakista. Stampen Local Media, bolaget som driver GP och de andra tidningarna som köpts upp av Stampen har gjort slut på så gott som hela sitt kapital under början av året. Av de 9,4 miljonerna kvarstår idag endast 600 000 enligt uppgifter som lämnats in till Tingsrätten.

Rekonstruktionen av aktiebolaget Stampen slår dessvärre hårt mot alla frilansande journalister och fotografer. Jobb som utförts men ej betalats fryser inne. Frilansarnas fakturor sätts på paus om man säger så. De fast anställda skyddas av den statliga lönegarantin så länge som rekonstruktionen pågår.

Under presskonferensen angav Peter Hjörne s lånefinansierade uppköp av tidningar och tryckerier, vikande annonsmarknad och uteblivna återbetalningar av momspengar som orsak till Stampens ekonomiska prekära läge. Petter Larsson i HD skriver att:

Det finns ett tillägg som måste göras: plundringen 
SVT:s ”Uppdrag granskning” berättade för ett år sedan hur miljonerna rasslat iväg till samma ägare och chefer som fattat de fatala expansionsbesluten. Mellan 2005 och 2013 kostade chefer och styrelsemedlemmar totalt 800 miljoner kronor i bonusar och annat. Detta alltså ut-över lönerna.
Under samma period betalade koncernen ut 265 miljoner i utdelning. Det var en tredjedel av vinsten, vilket är mycket högt. Storägaren Peter Hjörne kammade bara 2009–2103 hem 78 miljoner.
Hade man under dessa år struntat i utdelningar och bonusbetalningar, hade man med andra ord haft pengar att täcka den skuld som i dag uppgår till 1,2 miljarder.
Pengakarusellen till toppen drabbade inte minst de mindre tidningar man köpte. Åren 2007–2013 gjorde Hallandsposten och Hallands Nyheter 195 miljoner i vinst. Samtidigt betalade man totalt 260 miljoner i utdelning och i koncernbidrag till Stampen.
Så mjölkade ägarmakten sina kassakor.
Bakom sig lämnar de nu ett medieimperium i ruiner och tusentals anställda som inte vet om de har jobbet kvar om ett halvår.

86/100 #blogg100

Andra om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments