Politik, klass och hälsa.

Vetenskaplig forskning har  tydligt visat på samband mellan socioekonomiska faktorer och hälsa samt samband mellan miljö och hälsa . En kunskap som alliansen slängde på sophögen då Folkhälsoinstitutet las ned med motiveringen att det inte finns någon folkhälsa hälsa och att  är individens ansvar.

Boken Jämlikhetsanden har skapat debatt om jämlikhet och folkhälsa.   Nu visar en ny svensk vetenskaplig studie på nytt att det finns ett starkt samband mellan inkomst, förmögenhet och hälsa:

De som saknar skattepliktig förmögenhet år 1990 har ungefär dubbelt så hög dödsrisk som den tiondel som har högst förmögenhet. Effekterna av inkomst och förmögenhet är delvis oberoende av varandra – låg inkomst och ingen förmögenhet ger nära fem gånger högre dödsrisk än hög inkomst och stor förmögenhet.

[…]

Inte bara inkomst och förmögenhet utan även utbildning och samhällsklass har ett steg-för-steg-samband med hälsa. Huvudbudskapet i båda rapporterna är därför att social ojämlikhet i bred mening är vad som skapar ojämlikhet i hälsa.

Under alliansens regeringsinnehav har klyftorna ökat  jobbskatteavdrag har gynnat högavlönade och resurser har tagits från de svaga i samhället de arbetslösa , sjuka och   gamla . Det är en medveten  politik som  får negativa konsekvenser för människors hälsa och är ett hot mot samhället.

Bloggat: LokeHBT-sossenEtt hjärta rött, Emil Broberg, Peter Andersson,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant

3 comments for “Politik, klass och hälsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.