Politik, klass och hälsa.

Vetenskaplig forskning har  tydligt visat på samband mellan socioekonomiska faktorer och hälsa samt samband mellan miljö och hälsa . En kunskap som alliansen slängde på sophögen då Folkhälsoinstitutet las ned med motiveringen att det inte finns någon folkhälsa hälsa och att  är individens ansvar.

Boken Jämlikhetsanden har skapat debatt om jämlikhet och folkhälsa.   Nu visar en ny svensk vetenskaplig studie på nytt att det finns ett starkt samband mellan inkomst, förmögenhet och hälsa:

De som saknar skattepliktig förmögenhet år 1990 har ungefär dubbelt så hög dödsrisk som den tiondel som har högst förmögenhet. Effekterna av inkomst och förmögenhet är delvis oberoende av varandra – låg inkomst och ingen förmögenhet ger nära fem gånger högre dödsrisk än hög inkomst och stor förmögenhet.

[…]

Inte bara inkomst och förmögenhet utan även utbildning och samhällsklass har ett steg-för-steg-samband med hälsa. Huvudbudskapet i båda rapporterna är därför att social ojämlikhet i bred mening är vad som skapar ojämlikhet i hälsa.

Under alliansens regeringsinnehav har klyftorna ökat  jobbskatteavdrag har gynnat högavlönade och resurser har tagits från de svaga i samhället de arbetslösa , sjuka och   gamla . Det är en medveten  politik som  får negativa konsekvenser för människors hälsa och är ett hot mot samhället.

Bloggat: LokeHBT-sossenEtt hjärta rött, Emil Broberg, Peter Andersson,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Danne Nordling
14 years ago

Du har fel på flera punkter. Jobbskatteavdraget har inte gynnat de högavlönade. Vågerös studie visar inte att det är ekonomisk ojämlikhet som ger skillnader i dödlighet – bara att lägre inkomst har ett samband. Det kan avhjälpas med högre tillväxt om det finns ett orsakssamband.
/DNg

annarkia
annarkia
14 years ago
Reply to  Danne Nordling

Det som gör skillnad är en fördelningspolitik som gynnar de med sämst socioek villkor. Ek tillväxt i sig är ingen garanti i synnerhet inte om den tillfaller de bäst ställda.
Skatteverkets tabeller ljuger väl inte? De visar att ju högre lön du har desto mer gynnas du av jobbskatteavdraget.

trackback

[…] Ahström om frihet, Martin Moberg om SD, Motvallsbloggen om Afghanistan, Storstad om Slöso, Annarkia om klass o hälsa, […]