”Skottlossningar en bit av den grå vardagen” i Göteborg?

Två rubriker som speglar läget i Göteborg efter att en man i 30-års ålder sköts ihjäl utanför en skola i Lövgärdet i förmiddags.

”Första dödsskjutningen i Göteborg 2017 ”skriver GP. ”Första skjutvapenmordet på över fyra månader i Göteborg” skriver A Svensson

Första dödsskjutningen i år för tankarna till att fler är att vänta. Vad Svensson menar med att poängtera att det är det första på över fyra månader vet jag inte. Att det trots allt varit relativt lugnt i stan under årets första månader?

Flera av de som  deltog i förra årets skjutningar sitter bakom lås och bom. 2016 var det enligt polisen 40 stycken skjutningar runt om i Göteborg, sex mord och elva som skottskadades.

– Folk börjar tröttna på att leva under ständigt hot, men tyvärr är det ett inslag i den grå vardagen, säger en presstalesman för polisen. (GP)

Hur kan detta tillåtas fortgå. Kriminella gäng som tar till skjutvapen och skjuter på öppen gata. Om det skett i Hovås eller Örgryte istället för i några av förorterna som Biskopsgården, Bergsjön och Angered vad hade då hänt?

I rapporteringen från våldet hänvisas oftast eller snarare alltid till kriminella gäng, känd av polisen eller finns i brottsregistret som om det vore en förmildrande omständighet och inget för oss andra laglydiga att bry oss om.

även vid dagens dödsskjutning. Den mördade mannen är inte känd av polisen. Han arbetade fö på Lövgärdesskolan utanför vilken dödsskjutningen ägde rum. Flera elever och kollegor blev vittnen. Skolan låstes och ingen släpptes vare sig in eller ut förrän läget utanför var under kontroll.

Hur påverkas de av vad som hänt? Hur reagerar man om man bor i ett område där skjutningar som polisen menar ”ingår i den grå vardagen”?  Hur kan man tillåta att så är fallet?

#blogg100 dag 72

Andra om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anders Svensson
7 years ago

Det har inte varit en enda skottlossning på mer än 4 månader. Det är extrem lång tid utan ett enda mord eller en enda skjutning. Nåt liknande har Göteborg inte upplevt på ungefär20 år. Det är verkligen något att betona. Det är alltså förhoppningsvis inte längre vardag. I två år har Göteborg haft lägre antal skjutningar och mord per 100 000 invånare än de två andra stora svenska städerna. Huvudanledningen till det är att polisen i Göteborg arbetar på ett annorlunda sätt än i andra städer. Exakt hur kan du läsa på min blogg. En annan anledning är lägre arbetslöshet i Göteborg. Vidare spelar det roll att 4 ledande och konfliktdrivande kriminella dödades år 2015 i mord där inhyrda kontraktsmördare använts. Att många från Biskopsgårdskonflikten sitter inne kan också spela roll men inte speciellt stor. Betydelsen av det överdrivs av polisen och medier. Samtidigt har alla inblandade i den tidigare dominerande konflikten, Bergsjökonflikten kommit ut, men det har inte inneburit nåt ökat våld.