Sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende förlängs.

Försöket med sex timmars arbetsdag med full lön får en fortsättning. Det är vad de rödgrönrosa föreslår i sin budget.

Försöket med sextimmarsdag på Svartedalens äldreboende som pågått sedan februari i år ser ut att slå väl ut.

sextimmarsdagBengt Lorentzon är följeforskare för det här projektet i Göteborg och kommer att skriva en rapport om det här projektet som kommer att vara klar i höst, men redan nu kan han utifrån personalenkäter se vilka effekter det har blivit av sextimmars arbetsdag.

– De har mer energi, de är mer utvilade, de är mer pigga och glada. De har mer tid att ta hand om och ge service till de äldre, säger Bengt Lorentzon. (GP)

Trots ekonomisk utveckling har arbetsveckan förblivit densamma under de senaste drygt 50 åren. Samtidigt vet vi att på många arbetplatser har arbetsbelastningen ökat. Mindre personal har inneburit ökad stress och förslitning inte minst inom vård-och omsorgsyrken.

Det är inte bara personalen som mår bättre med minskad arbetstid. Kvalitén på omsorgen ökar. Försöket  på Svartedalen i Göteborg har fått efterföljare i kommunen och runt om i landet och har också uppmärksammats internationellt

I Göteborg är det tänk att försöket ska utökas till ett storskaligt projekt omfattande 15 olika arbetsplatser i kommunen. I februari provade  operationsavdelningen på ortopeden på Mölndals sjukhus  sextimmarsdag. Ett försök som gav så positiva resultat på arbetsmiljön samtidigt som operationskön kortades ner att försöket förlängts två år.

Allt fler arbetsgivare kommer troligen att se  fördelarna med arbetstidsförkortning. En bättre arbetsmiljö, nöjdare personal och effektivare arbete samt sist men inte minst viktigt för folkhälsan i tider då stressjukdomarna ökar.

Lästips: Sätt fart för bra och trygga jobb, Jonas Sjöstedt, GP debatt

Dag 86 i #blogg100

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] arbetstiden. Det går ju också bra. Färre blir utarbetade och sjukskrivna, mindre stress och med 6 timmars arbetsdag kan fler kan […]