SCB spår vindkantring.

 

SCB;s stora partisympatiunderrsökning visar att alliansen tappar mark.

( SCB)Partisympatiundersökningen visar att ett riksdagsval i maj skulle ge regeringspartierna (C+FP+M+KD) 40,7 procent av rösterna. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet skulle tillsammans få 50,5 procent. Sverigedemokraterna skulle få 7,7 procent och övriga partier 1,1 procent av rösterna.

För regeringspartierna som block noteras en statistiskt säkerställd minskning jämfört med november 2012. Centerpartiet skulle i maj få 4,2 (±0,4), Folkpartiet 6,0 (±0,4), Moderaterna 26,9 (±0,7) och Kristdemokraterna 3,6 (±0,3) procent.

Socialdemokraterna skulle vid val i maj få 35,6 (±0,8), Vänsterpartiet 6,4 (±0,4) och Miljöpartiet 8,5 (±0,5) procent .Sverigedemokraterna skulle vid val i maj få 7,7 (±0,5) procent av rösterna.

Övriga partier skulle vid val i maj få 1,1 (±0,2) procent av rösterna. Bland övriga partier är Feministiskt initiativ och Piratpartiet störst.

Resultatet är väntat. Alliansens oförmåga att sätta stopp för ökad arbetslöshet visar att de nyliberala teorierna om jobbskatteavdragets välsignelse slått slint.

Utländsk press har uppmärksammat alliansens tillkortakommande och talar om experimentverkstad när de beskriver ökade klyftor och nedmonterad välfärd. Svensk press har slutat gulla med Reinfeldts allians och t om regeringsorganet Dagens Nyheter har dristat sig att föra fram kritiska ståndpunkter.

Sänkta jobbskatteavdrag äts upp av en skamlöst dålig löneutveckling och ökade avgifter. Nu vill regeringen t om införa trängselavgift på tåg och vägtrafik när trafiken är som störst dvs från och till jobbet. En indirekt skatt som drabbar låg-och medelinkomsttagaren hårdast.
SCB visar hur väljarströmmarna mellan partierna gått sedan valet 2010

( SCB)Figur 1 Nettoflöden från riksdagsvalet 2010 till maj 2013

 

Socialdemokraterna har lockat tillbaks väljare från moderaterna och Vänsterpartiet miljöprofil tycks ha gått hem hos såväl fd miljö- som centersympatisörer.Sverigedemokraterna plockar sympatisörer främst från moderaterna.
I SCB:s undersökning visas även det senaste halvårets väljarströmmar. De visar ett resultat som glädjer alla som vill få ett stopp för vinster i välfärden och som vill slå vakt om vår tids viktigaste fråga miljön.
( SCB) Figur 2 Nettoflöden från november 2012 till maj 2013

Vänsterpartiet är det enda riksdagsparti som tydligt sagt nej till att vinst tas ur skola,vård och omsorg. Det är också det parti som fört upp miljöfrågorna högt på agendan. Ett starkare (V) lär ställa till huvudbry för en koalition mellan (S) och (MP) om de två partierna bildar en minoritetsregering.
Media: SCB, AB,1,2,3,4, 5 ,DN,1,2,3, SR Ekot, GP,SvD,1, 2,3,4, 5SVT, Aktuellt i Politiken, Sydöstran,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments