Reinfeldt i orubbat bo?

Moderaterna på väg att axla rollen som statsbärande parti?

Opinionsmätningarna efter valet visar en entydig trend. Moderaterna går fram. Men är det av egen kraft eller på grund av av det kaosliknande tillstånd som kännetecknar socialdemokraterna efter en brakförlust  valet och Mona Sahlins aviserade avgång som partiledare.

En socialdemokrati som tidigare stöddes av varannan väljare lockar nu knappt var fjärde . Ett parti som saknar ett ansikte utåt och som träter om vilken riktning man ska gå tappar förtroende och tidigare trogna väljare vänder blicken åt annat håll.  Det är viljeinriktningen och ideologin som är viktig inte kappvändandet i maktens korridorer. Har socialdemokratin tillräcklig kraft att hitta tillbaks till sina rötter eller har  två decenniers marsch åt höger skapat ett svårläkt sjukdomstillstånd?

Det behövs en stark opposition som förmår rubba Reinfeldts stjärnstatus.  Såväl oppositionen som moderaternas allianssyskon har lagts sig platt till marken. Utan allianspartier hade Reinfeldt aldrig blivit statsminister. Utan en opposition som står på egna ben kan Reinfeldt och högerpolitiken härska i orubbat bo.

Länkar du till inlägget använd RSS-filen.

Tidigare inlägg

Lästips: Fem sossar är mer än fyra elefanter, Katrine Kielos, Rut fortfarande för överklassen 2.0 , Kaj Raving

Bloggat: Martin Moberg, Röda Malmö, Tokmoderaten, Kent Persson,

Media: SvD1 DN, Expr1, AB

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
sl
sl
13 years ago

M är statsbärande parti, (s) har alldeles för svagt stöd i Stockholm för att kunna kallas statsbärande, kanske statstärande? Glesbygdsparti?

Grön-starr-partiernas hegemoni i energifrågan måste vädras ut, det behövs ny kärnkraft. (s) har med sin urusla taktik tappat medelklassväljarna, räntor och elpriser skrämmer mest.

Strategin för ett (s) som vill vinna val måste vara att;
1) erkänna att skattehöjningarnas tid är över, 50% är max.
2) klappa sig för bröstet över det framgångsrika kärnkraftsbygget.
3) lova nya kärnkraftverk och sätta maxpris på el, bort med elskatt.

De ”vänner” som har grön starr kan byta parti, sen kan det partiet vara i opposition för evigt.

Anonym
Anonym
13 years ago

Verkligen underligt det där med politik. Om alla säljer sin röst i Sverige och ja, säg att det råkar vara ett Nazistparti som köper den på Blocket. Då kommer nuvarande regler om ”arbetslinjen, kontakta en politiker och bidragsfusk” att omvandlas till ”Arbeit Macht Frei i koncentrationslägret, Hitler i bunkern mitt i Centrum och Stockholmsbörsens krasch och hauss för riksdagsbörsens handel med rösträtter”. Giltig i 4-5 år och det kan ju vara en utslagsröst. Ja, en prislapp på sisådär 400 000 kr för förlust av sociala förmåner i 4-5 år. De behöver ju inte ens ändra nuvarande lagstiftning. Shit the same vem som regerar och tillämpar skiten.Verkligen trist….ja, verkligen trist om 100 år. Fast vem bryr sig?

Vill du köpa min röst? Håll utkik på Blocket, utländska hemsidor där man kanske främst intresserar sig för Europaparlamentet etc.

Du betalar tågbiljett. Vi möts så pengar kan sättas in på mitt konto samtidigt som dina anonyma röstkort lämnas över till mig och jag röstar åt dig.