Prinsbröllop en dokussåpa i realtid.

Prinsbröllop och media gick i spinn.

SVT tog tätplatsen i det mediala lämmeltåget som fjäskade för kungahuset och gav monarkin gratisreklam. SVT en Public Service kanal som finansieras med licenspengar omvandlades till kungahusets egna PR-kanal. Det var en dokusåpa i realtid där Ebba von Sydow mfl ägnade timme ut och timme in åt att kommentera klänningar och håruppsättningar.

prbr

[…] vad är kungligt bröllop för majoriteten av alla socialdemokrater, liberaler och socialister? Främst en dag att knipa käft och gnissla tänder över att vi fortfarande har ett odemokratiskt statsskick från ett annat århundrade.
För man kan inte argumentera mot den kungliga hästdragna bröllopsvagnen, bara resignera inför galenskapen, liksom medierna gör. Sveriges Television har förvandlat sig till den kungliga maskeradens starkaste promotor, man noterar varje plym och missar inget tillfälle till fjäskintervju. Ändå har man en effektiv ursäkt. Man kan med fog hävda att alla medier gör likadant. För så är det ju.

[…] (Jan Guillou, AB)

Visst strålade det av kärlekslycka runt brudparet som ju oftast sker runt alla brudpar. Men varför göra ett bröllop som borde var de inblandades privata angelägenhet till ett hela folkets angelägenhet? Ett bröllop som borde vara de inblandades privata angelägenhet bekostades  av skattebetalarna och tjänade som arena för överklassen. En påkostad teaterscen där överklassen fick visa upp sig och sola sig i glansen av en familj vars ämbete går i arv.

I ett Sverige som har jämställdhet och jämlikhet som honnörsord överlämnades bruden av sin far till sin blivande make. Ett rojalistiskt spektakel som år 2015 visar att det är skillnad på folk och folk även om en dam av folket får slå följe med  en prins.

Det är genom medias totala och okritiska uppmärksamhet monarkin ges legitimitet i en tid då monarken inte längre har befogenhet att vare sig beskatta sina undersåtar eller utöva politisk makt.

Varför detta fjäsk för ett kungahus som idag reducerats till symboler för en gången tid? Kanske det är så som någon skrev att det symboliska värdet består i att visa att det trots att vi skriver  2015 fortfarande är så att skilda värdar symboliserar att människor har olika rang och olika värde? Att vi ska veta vår plats helt enkelt.

Andra om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Många är glada över bröllopet och har följt det med stort intresse. Andra anser att monarkin är utdaterad. Bloggen annarkia skriver: […]

Thove
8 years ago

Är väldigt konstigt att vi ska betala för ett par individers lyx-liv när de inte ens bidrar med någonting konkret till landet…. Men självklart är det många som ser det som obligatorisk tradition. Jag har gjort en omröstning för att se hur många det var som verkligen kollade på sändningen av bröllopet, rösta om du vill! http://www.plusett.nu/omrostning-4923/kollade-du-pa-brollopet-mellan-prins-carl-philip-o