En statsministerkandidat ska utses.

Det är inte bara en partiledare och statsministerkandidat som ska utses.

Den mediala fokuseringen Socialdemokraternas utmaningar fortsätter.   Just nu utpekas några  personer i partitoppen som heta kandidater till partiledartoppen.  Veronica Palm och Mikael Damberg som är dagens huvudpersoner i flera tidningar påpekar att det är valberedningens  sak att nominera kandidater och ger därför inget svar på huruvida de är intresserade av att ikläda sig rollen som partiledare.  Visst är det det socialdemokratiska partiet och valberedningen som äger frågan samtidigt som medias intresseknappast är något att förvånas över.  Socialdemokratiska partiet är ett av Sveriges största partier och har varit och kan bli statsbärande igen. Det beror på hur partiet sköter korten . Att det finns olika fraktioner som strider om makten minskar inte intresset.   Det är en statsministerkandidat som ska utses.

Vilken väg det socialdemokratiska partiet väljer kommer att kunna påverka samhället för lång tid framöver om den vägen attraherar väljarna. Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap skriver i en debattartikel i Göteborgsposten:

Nyckeln till socialdemokraternas stora framgångar är den enorma legitimitet partiet vunnit kring välfärdsstaten som numera ingen ifrågasätter. Men på vägen har man tappat bort sin ideologiska analys kring själva grundvalarna för välfärdsstaten.

[…]

Statsvetenskaplig forskning visar att det egentligen ganska gåtfulla i att breda grupper inklusive höginkomsttagare accepterar höga skatter till stor del förklaras med den generella välfärdsstaten. Om alla kan få något tillbaka av det offentliga ökar viljan att betala skatter och då kan även svaga grupper skyddas.

De grundläggande värderingarna om frihet, jämlikhet och solidaritet har inte gått ur tiden. Kapar man en blommas rötter vissnar den sakteliga ner.  Att anpassa den visionen till dagens samhällsproblem är det som kan skapa växtkraft igen.

Media: AB, SvD12, DN123, Ex123

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant.se

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments