USA övervakar och registrerar nordbor.

Avslöjandena om att USA bedriver olaglig övervakning av norrmän kom för många som en blixt från klar himmel.  Nu visar det sig att samma övervakning försiggår i Danmark.  I Norge har USA dessutom med norsk polis kommit åt uppgifter i polisregistret.

Om samma sak gäller Sverige finns inga officiella uppgifter. Från justitiedepartementet låter man meddela att en eventuell amerikansk övervakning i Sverige är en ”polisiär fråga”. En polisiär fråga? Vilket nonsens. Det är i högsta grad en  politisk fråga på samma sätt som säpos tidigare åsiktsregistrering var en politisk fråga.I Sverige finns en lång tradition av övervakning av rikets medborgare. En tradition som nu fullföljs av FRA. samarbete med utländsk underrättelsetjänst i synnerhet amerikansk sådan sägs vara en norm.  Wilhelm Agrell. professor i underrättelseanalys menar

Med tanke på att Sverige och Norge har en utomordentligt porös gräns utan gränskontroll så kan man ju inte bedriva en verksamhet i Norge för att spana efter säkerhetshot om man inte samtidigt har koll på personer och organisationer i Sverige, sammanfattar Agrell som anser att det är den svenska regeringens uppgift att nu få klarhet i om USA bedriver övervakning här.

Det blir regeringen Reinfeldts delikata uppdrag att informera om huruvida USA bedriver övervakning i Sverige med eller utan regeringens goda minne.

Uppdaderat 14:15 ( GP, Svd, DN)

USA har bedrivit samma hemlig  övervakning här i Sverige som den i  Norge enligt Beatrice Ask, Justitieminister.  Svenska myndigheter verkar inte ha varit informerade. Åklagarmyndigheten kommer att utreda om verksamheten varit förenlig med svensk lagstiftning.

Jag tycker att det är väldigt allvarligt att man ens kan ifrågasätta om det har pågått en verksamhet som inte är förenlig med svensk lagstiftning. Det är naturligtvis illa.(Expr )

I USAs ögon tycks vi alla vara potentiella terrorister. Hur ska man annars förklara den nit med vilken USA  låter människor övervakas världen över?

Samarbete med amerikanska myndigheter är inget nytt fenomen. Det torde Beatrice Ask också känna till. Har regeringen vetskap och eller säkerhetspolis varit inblandad är det riktigt riktigt illa. Det börjar likna IB och då kan det dröja innan alla ort lagts på bordet..

Bloggat: Svensson om amerikansk övervakning under EU-toppmötet i Sverige 2001.

Tidigare inlägg

Mer i media: VG1, GP, SvD, Politiken 1, AB12, Expr

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant.se

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

10 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Bertil
13 years ago

Det första jag tänkte när jag hörde att Ask sa att polisen ska utreda det är att regeringen inte kan utreda det själv eftersom de kanske gett grönt ljus till USA.

Om inte regeringen själv lägger alla korten på bordet kommer de för alltid vara misstänkta. En sanningskommission skulle behövas men även en kommission har svårt att få ta del av alla hemliga handlingar.

annarkia
annarkia
13 years ago
Reply to  Bertil

I sammanhang som detta är dementier norm.

Karl Gustav Bertilsson
Karl Gustav Bertilsson
13 years ago

Vad USA gjort och gör kallas för spionage, på ren svenska.

Anja
Anja
13 years ago

Scandinavien er lydstater for USA. Ingen andre kunne ha drevet på sånn i varken Sverige, Danmark eller Norge. De som lar seg verve er noen landsforrædere.

Maria
Maria
13 years ago

Jag tycker att USA nu har visat oss och övriga världen vad de tycker är ok. Vi får väl helt enkelt begära att de lämnar över sina straffregister till oss också. Samt börja spionera på amerikanska medborgare från våra ambassader i USA. Det torde ju vara helt ok?

trackback
51:st state of America | Min luktar oxo fisk!
13 years ago

[…] den hälsosamme ekonomisten, jinge, röda malmö, annarkia, […]

morgan
13 years ago

Ända sedan kalla krigets början har svenska regeringar och underrättelsetjänster haft ett intimt samarbete med amerikanska underrättelsetjänster. Detta ”avslöjande” är inte ägnat att förvåna.

trackback
corruptio » Blog Archive » Sveriges nazi-polis spionerar på Godmorgon Sverige!
13 years ago

[…] annarkia.se […]