Informations- och yttrandefriheten i fara.

Sverige går i USA:s ledband är en bild som bekräftats gång på gång de senaste dagarna.

Det handlar inte ”bara” om att svensk underrättelsetjänst samarbetar med amerikansk och att FRA läcker information om svenska medborgare. Inför och under rättegången mot Pirate Bay tisslades och tasslades det bakom stängda dörrar och amerikanska ekonomiska intressen fick styra rättsprocessen. Enligt Independent ska USA redan ha kontaktat Sverige om Assange.

Enligt källor till Independent har det skett informella samtal mellan svenska och amerikanska tjänstemän om möjligheterna att lämna ut Assange till USA.(Expr)

Julian Assange sitter i förvar i brittiskt fängelse i väntan på om han ska överföras till Sverige mot sin vilja. Vad som än sker är det självklart så att misstankarna om våltäkt som riktats mot Assange ska ha en rättslig prövning. Man kan bara hoppas på att rättsväsendet inte låter sig påverkas av all uppståndelse runt WikiLeaks läckta diplomatpost och sin egen inställning till WikiLeaks.

Krig om informationen

I spåren på WikiLeaks avslöjanden om makthavares lögner och dubbelspel som publicerats i välrenommerade mediebolag världen över har rena rama informationskriget brutit ut. Amerikanska intressenter har agerat som om de vore iranska eller kinesiska och fått Amazonas att ta bort WikiLeaks domän, rikta cyberattacker mot sajter som speglar WikiLeaks, senast mot piratpartiets servrar. Stängt av pengaflödet från donatorer genom att ta bort WikiLeaks konto hos PayPal, Visa och Mastercard. I Australien stängs hela kontoret där WikiLeaks har sin postbox. Det ena allvarligare hotet efter det andra har riktats mot Julian Assange av såväl amerikanska journalister som politiker. Det är ju rena rama fatwan som slungats ut mot WikiLeaks grundare. Hans   privata bankkonto stängdes av av en Schweizisk bank. Då bör man minnas att de nazistisk kontona aldrig drabbades av samma öde som Julian  Assange.

Vad makthavarna försöker göra är att tysta yttrande-och informationsfriheten och rätten att granska makten. Tystas Wikileaks har gränsen för vad som är tillåtna åtgärder att lägga munkavel på källor som ogillas av maktenöverskridits med råge . Därför blir det också helt fel när nu grupper  angriper   PayPal, MasterCard  och åklagarämbetets hemsida och försöker släcka ner dem. Man kan aldrig  neka yttrandefrihetens fiender rätten att tala. Det blir i slutänden ett slag mot den egna friheten.

USA vill ha Assange spiondömd(VG)

Bloggat: Jinge, Prärietankar, Nemokrati, Steve Lando, Kulturbloggen, Röda Malmö

Media:SvD234 AB23GP, DN2345, HD
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Centerpartiet, Jakt, Lydig ab1234 ex123 dn1234 svd12 svt Läs också: jens k&å annarkia lasse Etiketter:Andreas Carlgren, Centerpartiet, Jakt, Lydig, Miljöminister, Ministerattrapp, […]