Om knappt ett år …

Knappt ett år kvar till valet och opinionsmätningarna duggar tätt.M_kruka2-178x300Dagens Nyheter publicerar idag tre olika mätningar gjorda av ipsos. De kan sammanfattas med att det går utför med moderaternas allians. Förtroendet för regeringen sviktar och sex av tio tror att det blir Stefan Löfven som får mandat att bilda regering efter valet. Intressant att notera är att socialdemokraterna lockar ensamt lika många väljare som allianssyskonen  gör tillsammans i Ipsos mätning.

Fagert tal och nyspråk har lockat väljare men någonstans blir det stopp. Det räcker inte med en massa fina ord och retorik när verkstaden står tom.I dag vet vi att arbetslinjen är det samma som utförsäkring av svårt sjuka och fattigdomsfälla för arbetslösa. Arbetslinjen skapar inga jobb och utan jobbskapande åtgärder har arbetslinjen visat sig vara en skygglapp för en människosyn där arbetslösa anses ha sig själva att skylla och sjuka   är hypokondriker som mycket väl kan göra ett rejält handtag. De dimridårna fungera inte längre när allt fler känner någon eller någon som känner någon som drabbats av regeringens hårdhudade nävar.

Problemet med svensk politik är att de stora partierna ligger och lurar i vassn på varandra. Socialdemokraterna pendlar runt 30-34 procent men  har svårt att lyfta trots moderaternas tillkortakommande. Bägge tillhör mittens rike och på flankerna gapar det tomt. Det tomrummet tillåts istället ett klart främlingsfientligt högerparti som Sverigedemokraterna vaska guld i.

Frågan är om Socialdemokraterna kan eller vågar ställa till rätta allt det som alliansen raserat vid ett regeringsskifte.Det är som alla vet en hel del som slängts överbord.

Illustration: Erik-Rune

Bloggat: Jinge på bilderblogg.se, Martin Moberg,Leine Johansson

Media: AB12,Ekot1234,DN123456,Svd123,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
ErikL
ErikL
10 years ago

Ja, lär ju bli regerings skifte efter nästa val. Men S och M står väldigt nära varandra med sin politik.