Nu behövs en antifascistisk enhetsfront.


Attacken i Kärrtorp och nyligen i Malmö som bevisligen utgjordes av välorganiserade nazister har skapat   en välbehövlig men tyvärr  i många medier  förvirrad debatt.

En debatt som i regel leder till konstaterandet att visst är nazister otrevligt men det är också vänsterextremismen. I många medier har det nazistiska våldet som demonstrerat på Internationella Kvinnodagen beskrivits som våld mellan olika grupper. Detta trots att det inte finns några brottsmisstankar mot de som attackerades och misshandlades.

Och i det galna debattprogrammet ”Debatt” på TV, där den som skriker högst får tala mest, kunde vi häromkvällen se och höra hur den som talar om rätten till motvärn (mot nazistvåld) av debattmotståndarna framställs som en lika ful fisk som de våldsamma nazisterna.(Pepprat Rödgrönt)

Ledande politiker tar avstånd från politiskt våld i största allmänhet men sätter inte  ned foten i klara avståndstagande mot nazism/fascism. Flera medier beskriver nazister som högerextremister och högeraktivister. Det är en  normaliseringsprocess som förminskar hotet från nazister och slätar över det fascistiska våldet.

Väldigt lite av det som framförts pekar på några verkningsfulla steg mot vad som i värsta fall kan bli en repris av 1920/30 talets Europa där nazismen slog rot inte bara i Tyskland och Italien utan blev starka i flertalet länder, kanske inte alltid som partier utan i tänkesätt och attityder bland befolkningen.

Dagens debatt visar i bästa fall på en fullständig okunskap om nazismens historia, framväxt och gärningar och hur farlig den är.  I värsta fall  nonchaleras   nazism och fascism eller som för 80 år sedan smygsympatiseras med dessa antidemokratiska ideologier. Efter den senaste tidens debatt kan man ju undra om vissa ser det jämlika samhället och därmed vänstern som ett större hot än nazismen och det fascistiska våldet?

När förslag om motåtgärder fokuseras på att öka de polisiära insatserna saknas insikten om vad som göder högerextrema strömningar, nazism och fascism. I ett samhälle där klyftorna ökar och allt fler ställs vid sidan av grusas framtidstron. Då krattas manegen för nazism och fascism. Det var vad som hände på trettiotalet. Det är vad som händer i Grekland idag. Det är dit vi är på väg om vi inte agerar i tid.

Kampen för ett människovärdigt, jämlikt  samhälle är det bästa vapnet mot nazism och fascistiskt våld. I ett jämlikt samhälle hamnar ingen utanför. Då förtvinar också högerextremistiska irrläror. Därom är vi alla inte överens men i ett läge då högerextremismen och det fascistiska våldet fått ökat utrymme borde liberaler och socialister  kunna sätta ned foten och bilda en antifascistisk enhetsfront mot de krafter som hotar människors lika värde i ett demokratiskt samhälle.

Antirasistiska manifestationer helgen 15-16 mars

Skåne mot rasism: Kämpa Malmö
Söndag 16 mars, 14.00 på Möllevångstorget.

Göteborg: Solidaritet med kamraterna i Malmö – Kämpa Showan!
Söndag 16 mars, 14.00 på Järntorget.

Stockholm
Lördag 15 mars klockan 15:00 Medborgarplatsen

Trollhättan: Demonstration mot rasism och nazism
På lördag går vi 13:00 från Rescentrum till Drottningstorget. På Drottningtorget samlas vi och visa vårt solidaritet med de attackerade i Malmö och mot det fascistiska våldet.

Media: DN1234567,SkD12, HD , NSK2 LT  & Svensson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Peranders
10 years ago

Ett mycket bra förslag. Jag tror rasism och främlingsfientlighet kan bli en av de stora frågorna inför årets olika val. Jag såg på TV-Aktuellt att SD, ett parti som befinner sig i samma mörka politiska avgrund som nazister, är det näst populäraste partiet bland LO-medlemmarna. Socialdemokraterna har en viktig uppgift framför sig att pedagogiskt förklara varför det skulle vara fullständigt förödande för de flesta av oss om SD fick ett politiskt inflytande i Sverige.